Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.19 / dotaz č. 105858
Dobrý den,

stavíme pasivní dům a již dlouhou dobu řešíme vytápění a hlavně regulaci podlahového vytápění. Máme v plánu tepelné čerpadlo vzduch-voda s teplovodnim podlahovym vytápění. A největší dilema máme s regulací podlahoveho vytapeni jelikož každý dodavatel říká něco jiného. Mohli by jste nam prosím poradit, zda je vhodné mít zonovou regulaci podlahoveho topeni v každé místnosti a nebo jen ekvitermni regulaci tepelného čerpadla v jedné referenční místnosti?. Ma smysl jeste vytvaret vice sofistikovany system napriklad s propojenim venkovnich žaluzií s vytápěním pres nejaky inteligentni system? Případně jaký jiny systém vytápění doporučujete pro pasivni domy?

Děkuji

Dobrý den.
Obecně podlahové topení není příliš vhodné do PD, jelikož vytápění zde je spíše dotápěním, vykrýváním komfortu. Je v provozu řádově pár dní v roce.
Obvyklý požadavek na komfort "je příjemné mít teplou podlahu" v pasivním domě není dosažen, neboť PT jede na minimální výkon a téměř neznatelné zvýšení teploty.
Spíše doporučuji peníze z PT (350-600Kč/m2 investovat do kvalitnější a pocitově příjemnější podlahoviny (např.dřevo).

Další věc je tepelné čerpadlo - klasické má dlouhou návratnost - pořizovací náklady/úspory. Má ale zase možnost použít podlahu v létě jako chladící smyčku - pokud umožňuje reverzní chod.
Když už TČ tak buď malé - např. Ochsner Evropa mini, nebo kompaktní jednotku např.Pichler PKOM4.
Regulovat PT je v PD dost složité - dlouhé náběhy, vysoká setrvačnost. Ale každopádně je potřeba řešit po místnostech, každá část domu se bude chovat jinak dle zejména oslunění=solárních zisků. Stejně ale bude vzduch míchat VZT.

Co považuji za vhodné je propojení vytápění, žaluzie, větrání, (chlazení) s nadřazeným systémem. Zejména u osluněných domů s velkými solárními zisky. Ať i v nepřítomnosti funguje ochrana komfortu - a to zejména proti přehřátí. Vychládání téměř není potřeba řešit. PS: Otázka rychlosti vychládání je vázána na akumulační schopnosti domu (dřevostavba/masivní stavba).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk