Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.19 / dotaz č. 106039
Zdravím. Potřebuji ohřívat bojlery v 1.p a v suterénu (pro přízemí) o velikostech 200 litrů v létě slunečními kolektory. V suterénu je 2000 litrů AN používaná pro vytápění dřevem. Uvažuji použít její výměník pro uložení nadbytečné energie ze solárních kolektorů. Uvažuji zapojení z jednoho termického kolektoru s přepojováním pomocí trojcestných ventilů. Hledám systém s minimálními nároky na obsluhu. Uvažoval jsem o systému drain back. To asi s vakuovými trubicemi nepůjde. Jaký systém by byl pro mne nejvhodnější? Jak velký by měl být kolektor a jaké čerpadlo použít.
Za radu předem děkuji.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Orientačně můžete uvažovat, že pro 2x 200 l bojler budete potřebovat cca 6 až 8 m2 apertury kolektoru (apertura je plocha, z níž se „sbírá“ sluneční záření; u plochých deskových je jen o málo menší, než celková plocha kolektorru, u trubicových kolektorů je plocha apertury cca polovina celkové plochy kolektoru). Velikost kolekoru závisí i na tom, jak budete během dne vodu z bojleru odebírat. Při odběru během dne je třeba větší plocha, při odběru pouze večer (příp. ráno) může být menší.

Způsob zapojení bojlerů a kolektorů může být různý. Můžete ohřívat každý bojler s jinou prioritou, nebo oba současně. Důležité je také správně nastavit dohřev, zejména v noci - aby se nestalo, že bojler bude přes noc ohřátý elektřinou a pro teplo ze slunce nebude během dne využití.

Pokud vaše stávající bojlery nemají zabudovaný výměník pro solární systém, asi bude třeba je vyměnit za solární bojlery (případně nahradit je jedním 400 l bojlerem, což bude levnější, ale může zhoršit komfort užívání nebo ztráty v rozvodech teplé vody).

Využití stávající aku nádrže 2000 l závisí na jejím typu.
Nejjednodušší je tuto nádrž využít jen pro letní ukládání přebytků, aby se solární systém nepřehřál. Zde ale už pak přebytky nijak nevyužijete. Pokud by akumulační nádrž měla vestavěný výměník pro průtočný ohřev TV, mohl byste ji celou nahřívat solárním systémem. Odpadly by pak bojlery 2 x200 l, zato bylo nutno vybudovat v domě cirkulační rozvod vody. pokud akumulační nádrž vestavěný výměník nemá, lze ho nahradit externím deskovým výměníkem. Je ale nezbytné spočíst si tepelné ztráty v cirkulačním potrubí a v nádrži a porovnat je se ztrátami při použití lokálních bojlerů.

Velikost čerpadla závisí na tlakové ztrátě použitých kolektorů, potrubí a armatur. nejspíš vám ho navrhne dodavatel solárního systému.

Systém Drain Back lze použít i pro vakuové kolektory - ověřte si u výrobce, zda je kolektor pro toto použití schválen. Více informací o tomto systému již uváděl kolega:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/58714

Přeji slunné dny!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk