Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.19 / dotaz č. 107331
Dobrý den,
připravujeme stavbu domu a řešíme otázku rekuperace. Zastavěná plocha 100m2, dvě patra, systém Ytong. V přízemí bude kuchyň s obytným prostorem, pokoj, šatna, WC, koupelna, v patře ložnice, pokoj, pracovna, WC, koupelna.
1.otázka - použít centrální nebo lokální rekuperaci? Jde o to, že pokoj v patře bude využit pouze o víkendech a prázdninách a pracovna bude užívána pouze v pracovní dny, nepravidelně , v průměru cca 3 hodiny denně
2. otázka - rekuperaci aktivní nebo pasívní?
3. otázka - rekuperaci se zpětným vracením vlhkosti, nebo to není nutné?
Dobrý den, doporučuji použití centrálního systému řízeného větrání s možností směrování vzduchu tak, aby se dům zbytečně nepřevětrával. V případně použití lokální vzduchotechnických jednotek jich tam bude muset být celá řada, budete muset řešit odvětrání místností uvnitř dispozice atd.
Pasivní rekuperace by měla být vždy základ, je to jednodušší a efektivní technologie. Tato pak může být doplněna tepelným čerpadlem uvnitř zařízení a starat se o přípravu teplé vody případně i o vytápění (tzv kompaktní jednotka).
Rekuperace vlhkosti hodně záleží na používání omu, pokud se v domě vaří, suší se prádlo, jsou tam nějaké rostliny a používají se koupelny, tak s vlhkostí nebývá problém. Některé jednotky také umož%nují rekuperační výměník vyměnit následně. Tudíž by bylo možné výměník změnit až po vyzkoušení první sezony.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk