Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.19 / dotaz č. 107361
Dobrý den,
bydlíme v panelovém domě 3+1 byt máme v osobním vlastníctví, chtěla bych na okna pořídit venkovní žaluzie NOVAL Z. Potřebovala bych vědět jestli potřebuji na to stavební povolení či ohlášku nebo souhlas spoluvlastníků bytového domu, pokud vím ve stanovách vlastníků nemáme nic co by tomu zabranilo. Děkuji předem za odpověd
Vážená paní,
k Vašemu dotazu týkajícího se případného povolení montáže venkovních žaluzií pro Váš byt, umístěný v bytovém domě realizovaném dle Vás panelovou technologií, Vám sdělujeme následující :
1/ Dle Vašeho popisu a uvedeného typu se jedná o venkovní lamelové žaluzie, určené primárně pro stínění, ne pro zlepšení tep. technických vlastností samotného okna. Ve všeobecnosti jsou připevňované k okennímu rámu či k okennímu nadpraží a mohou a nebo nemusí zasahovat do světlé výšky okna (uvedené záleží na konkrétní konstrukční situaci u Vašich ostění a oken).
2/ Dle našich zkušeností doporučujeme obrátit se na místně příslušný stavební úřad, s tím, jak je potřebné v tomto případě postupovat. Doporučujeme na jednání již přijít se schématickým zákresem fasády / fasád vašeho bytového, z kterého stavebnímu úřadu bude zřejmé, jak budou uvedené žaluzie na Vašich oknech vypadat (tj. dle našeho názoru hlavně barva lamel).
3/ V případě Vašeho záměru předpokládáme také potřebu komunikace se spoluvlastníkem byt. domu a to nejen ohledně barvy lamel, ale i například zda se v blízkém období nechystá provedení např. tepelně technických úprav na vnější fasádě vašeho panel. domu (neuvádíte, zda již máte vyměněná okna a zda je již na objektu provedeno vnější zateplení).


S pozdravem
Ing. Pavel Svoboda
9012 EKIS Olomouc Svoboda
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Ostatní
tisk