Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.19 / dotaz č. 107492
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli bych u Vás nalezl řešení nebo nějakou pomoc pro realizaci malé větrné elektrárny?
Zaznamenávám už delší dobu trend stále častějšího větrného počasí. Často si připadám jako v Bretani u moře. Chtěl bych řešit spotřebu energie na naší zahradě. Máme jezero a jezírko pro už početný chov Koikaprů. Zatím nepřesahujeme spotřebu 350W, ale ebyl by problém se rozšířit. Oproti strojům v dílně je to zanedbatelná spotřeba, ale byl bych rád, kdyby se něco podařilo zrealizovat. Nemám ale finance na nějaký větší projekt, spojený s fotovoltaikou, ostrovní řešení energie celého domu. Jak dům stárne, tak teprve postupně měníme okna.
Točící se část bych si technicky vyřešil i zhotovil. Jen mám problém se zaelektrizováním, výpočtem parametrů jednotlivých prvků. Možná by bylo dobré nejdříve snímat nějakou statistiku otáček a doby točení. Třeba zjistím, že místo, kam mohu "vrtuli" umístit úplně nebude vyhovovat? Nevím také jaké otáčky by alternátor potřeboval a jaký by kladl odpor. Mám už projekt na voodrovnou turbínu s větším průměrem, která by mohla fungovat při nižší síle větru a sklápěním lopatek by se nemusela dostat do kritických hodnot. To ale potřebuji také vyřešit elektricky. Třeba budou celkové pořizovací náklady vysoké a prodlouží se návratnost? Nevím, ale chci to zkusit. Možnost využití větru je lákavá a potřeboval bych alespoň pocitovou kompenzaci za vysušování půdy a nebezpečí pádů suchých větví nebo i stromů ze sousedního lesního pozemku.Děkuji za Vaše informace a zvu Vás do našich atelierů a dílen.
Vážený pane,
občas se na výstavě objeví nějaké komerční větrné turbíny, ale celkem platí, že využitelnost větru je na většině území ČR ekonomicky problematická. Myslím, že první věc, kterou je třeba udělat je změřit větrný (energetický) potenciál vaší lokality. Nabízejí to různé firmy např. http://www.eldaco.cz/page/kontakt. Můžete se také obrátit na http://csve.cz.
Teprve potom má smysl uvažovat o tom jaký druh a velikost turbíny má u vás smysl. Pak je také vhodné zjistit si jak vysoký stožár vám povolí postavit na vašem pozemku.
Já osobně bych viděl jako perspektivnější, a díky dotaci patrně i ekonomicky návratnější, fotovoltaickou elektrárnu. Při chovu těch ryb asi nejvíce energie spotřebuje na pohon čerpadla filtrační jednotky a pak asi na provzdušňování. Možná by vám stačil nějaký jednoduchý stejnosměrný systém, Nejlepší by bylo kdybyste mi zavolal na tel.603731139 a interaktivně bychom si vyjasnili co je vlastně potřeba pro chov ryb a nakolik se to dá spojit se snížením spotřeby elektřiny v celém vašem domě.
S pozdravem Mgr.K.Murtinger

Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk