Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.5.19 / dotaz č. 107700
Dobrý den,

zakoupil jsem chatu, ve které má roura ústí kotle průměr 16 cm, zatímco komín samotný má průměr pouze 14 cm. V současné době disponuji kotlem 24 kw. Je možné akto kotel pouívat nebo musí dojít k výměně? Myslíte si, že by mohlo dojít k nějakému ohroení pkud bych kotel takto dále používal?

děkuji
Pokud jste v rámci kupní smlouvy nedostal ke spalinové cestě příslušné doklady (revizní zprávu po uvedení do provozu a pravidelné kontroly), bylo by více než vhodné nechat si spalinovou cestu odborně posoudit.
Vámi popisované zapojení není standardní a s vysokou pravděpodobností může v limitních případech představovat ohrožení života, zdraví nebo majetku. Váš dotaz samozřejmě neobsahuje veškeré podrobnosti k hlubšímu posouzení, nicméně, pokud má být posouzení seriózní, musí být provedena prohlídka stavby a zejména zpracován výpočet spalinové cesty dle ČSN EN 13384 (viz.např. https://www.kominy-komin.cz/pro-odborniky/normovane-vypocty/ ).
Lze doporučit obrátit se na prověřeného regionálního odborníka (revizního technika spalinových cest), který prohlédne spalinovou cestu na místě, provede zmíněný výpočet a po komplexním vyhodnocení daného stavu navrhne případná řešení.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk