Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.19 / dotaz č. 107762
U domu s tepelnou ztrátou 4,43kWh jsme navrhli rekuperační jednotku Nilan Compact s ohrřevem TUV. Vytápění pomocí elektrického topného kabelu. Chtěl jsem se zeptat na použití infra topných panelů, nebo topných folií jako alternativu za topný Kabel. Je vhodné dotápět dům přes betonovou podlahu, nebo raději využít sálavého tepla?

Díky, pěkný den..
Dobrý den. Děkuji za dotaz.

Z uvedených údajů není bohužel zřejmé, o jakou kategorii stavby z hlediska en. náročnosti se jedná. Při obvyklé velikosti rodinných domů (cca 150m2) a uvedené tepelné ztrátě 4,43 kWh předpokládám, že se jedná o nízkoenergetický dům. Čím více se blíží stavba pasivnímu standardu, tím výhodnější je využití sálavého vytápění. (Předpokládám, že distribuční sazba elektřiny odpovídá vytápění přímotopem nebo tepelným čerpadlem s 22, resp. 20 hodinami v nízkém tarifu.) Při dostatečné tepelné izolaci je pak výhodnější upřednostnit sálavé vytápění, které lze pružně regulovat podle aktuální potřeby tepla. Akumulační vrstva prodlužuje reakční dobu systému vytápění a neumožňuje pružnou regulaci pro využití solárních zisků a vnitřních tepelných zisků od osob a spotřebičů, čímž je snížena účinnost systému.
Pokud se však jedná o rodinný dům bez nadstandartních izolací, je třeba počítat s akumulační vrstvou, která zajistí potřebnou tepelnou stabilitu.

S pozdravem,
Miroslav Misař


Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař
Téma:  Vytápění
tisk