Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.19 / dotaz č. 108054
Dobrý den,
jsme SVJ, jeden byt má instalován elektrický bojler 160 l na noční proud. Včera v noci 01:50h bojler vytopil 3 byty pod. Je to již po 3x za období 10 let.Paní je svévolná, má el. bojler umístěn částečně ve spol. stoupačcev jejím bytě žádná škoda.
Několik hodin jsme celý dům byli bez vody.
Paní tvrdí, že SVJ má mít naistalován regulátor tlaku vody, dole za vodoměrem hlavním.
Co mohu dělat, jako předseda SVJ, aby se to již neopakovalo ?. Dle mého má paní provedenou montáž a rozvody dosti neodborné. Jsou na el. bojler pravidelné revize? Předem děkuji za odpověd´.
Dobrý den,
omlouvám se, ale mohu Vám dát odpověď jen na část Vašeho dotazu, který se vztahuje k energetice. Na zbytek bohužel neumím odborně odpovědět. Zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií stanovuje povinnost pravidelné kontroly pouze pro provozované kotle (nad 20kW) a klimatizační systémy (nad 12kW), nikoli pro elektrický bojler. Přes povinnost pravidelné kontroly zařízení tedy zřejmě Vámi popsané problémy jako SVJ nevyřešíte. Osobně zkušenost s řešením problému s vytopením nemám. Očekával bych, že je možné stanovit škodu na majetku ve vytopených bytech a tuto škodu právně vymáhat po majitelce bytu, která škodu způsobila. Předpokládám, že toto by mohl být dostatečný nástroj k tomu, aby se situace neopakovala (zejména pokud nemá majitelka bytu sjednáno pojištění, ze kterého by bylo možné škodu uhradit a musela by škodu hradit sama).
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Elektřina
tisk