Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.19 / dotaz č. 108696
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyúčtování za elektřinu. Jsme malá firma, jen 3 kanceláře, celkem 7 pracovních míst s počítačem a monitorem a za vyúčtování za elektřinu jsme teď za rok platili cca 19 000 Kč (spotřeba celkem 3 064 kWh, sazba C02d). Nezdá se Vám to moc? Jinak máme jen ledničku a rychlovarnou konvici v kuchyňce a nic víc už si neuvědomuji... Co můžeme udělat, abychom platili méně? Děkuji!
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Dodávka elektřiny a úhrada za její odběr jsou možné pouze podle smlouvy uzavřené mezi dodavatelem a odběratelem. Protože dodavatel není ve Vašem dotazu uveden, je možno odpovědět pouze obecně.
Pro posouzení oprávněnosti účtované částky za odebranou elektřinu je nutno vycházet ze vstupních údajů. Z uzavřené smlouvy s uvedením sazby, z ceny elektřiny podle ceníku dodavatele a ze správnosti odečtů. Posoudit, zda uvedená sazba je podle charakteru odběru tou nejvhodnější a zda při odečtech elektroměru nemohlo dojít o omylu..
Pokud tyto vstupní údaje budou odpovídat skutečnosti, najít jiného dodavatele. V současné době je na internetu více různých „kalkulaček“ které po zadání vstupních údajů vyhodnotí možné snížení nákladů.
Při neznalosti dodavatele a velikosti jističe, při zadané sazbě C02d a spotřebě 3 064 kWh vychází možné snížení nákladů na 1332 Kč. Pro další možnosti je nutno zadat číslu telefonu, které jsem také neměl. Ale i tak vyplývá z uvedených hodnot, že snížení spotřeby je možné. Je nutno dát pozor na termín trvání smlouvy o odběru, případně požádat o zrušení smlouvy z důvodů jednostranného porušení smlouvy dodavatelem z důvodů zvýšení ceny.

Ing. Jaroslav Winkler, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk