Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.19 / dotaz č. 109103
Hezký den, ráda bych se zeptala zda je možnost poslat projekt našeho domu který nyní začínáme stavět a ověřit si zda nám vyšel energetický štítek a tepelné ztráty domu správně a co případně upravit aby se z domu stal nízkoenergetický či pasivní dům a mohla bych žádat o dotaci?
Moc děkuji.
Dobrý den,
zaslat projekt vašeho domu možné je, ale to by se již jednalo o placenou službu. Internetová poradna EKIS, přes kterou jste vložila svůj dotaz, slouží pro bezplatné základní poradenství.
Jinak co se týče vašeho dotazu, máte pravděpodobně na mysli dotační program Nová zelená úsporám, který je mimo jiné zaměřen i na podporu výstavby rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Pojmem "velmi nízká energetická náročnost" se dá přeložit jako lepší nízkoenergetický dům nebo dům pasivní. V tuto chvíli jsou podporované tři varianty domů a jsou přesně určeny jaké parametry váš dům musí splnit, abyste mohli čerpat dotaci. Nejnižší kategorie B.0 je "lepší nízkoenergetický dům", tzn. s kvalitně vyřešenou obálkou budovy a doplněn o systém řízeného větrání s rekuperací. V tomto případě činí dotace 150 tis. Kč. Pokud byste cílili na vyšší kategorie B.1 nebo B.2 (dotace 300 nebo 450 tis. Kč), pak už je nutná znalost projektanta s principy návrhu pasivních domů, kdy by měl být dům kompaktního tvaru, s vhodnou orientací, kvalitní obálkou budovy s vyřešenými konstrukčními detaily a technickými systémy využívající obnovitelné zdroje energie. Většina požadovaných parametrů na dům je prokazována výpočtovou metodou v rámci energetického hodnocení, s vyjímkou průvzdušnosti obálky budovy, která se provádí měřením po samotné výstavbě. Zkušený energetický specialista z náhledu na projektovou dokumentaci dokáže celkem dobře posoudit, zda je možnost splnit podmínky, nicméně prokázání splnění pro dotaci se dokládá vždy energetickým hodnocením.
S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB