Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.19 / dotaz č. 109192
Dobry den,

Jaky mohu ocekavat vykon panelu, ktery ma peak 280Wp, ucinnost 17% a bude umisten na jizni strane strechy se sklonem 45% na uzemi Prahy? Mame neustale bezici tri lednice, jednu televize a jeden stolni pocitac. Snazim se zjistit, kolik panelu k tomu budu potrebovat.
Dobrý den,

konkrétní využitelné množství elektrické energie z fotovoltaického systému je závislé na více proměnných (např. teplotní výkonový součinitel panelů; parametr snížení účinnosti panelů při změně intenzity ozáření z 1000 na 200 W/m2; elektrické ztráty na vedení; účinnost střídače apod.).
Orientačně však lze říci, že pro Vámi zadané podmínky se roční využitelné množství z jednoho panelu bude pohybovat kolem 230-240 kWh a maximální okamžitý výkon 130 W v poledních hodinách v letních měsících.

Pro optimální počet panelů je nutné znát konkrétní příkony Vámi specifikovaných spotřebičů a případně další oblasti spotřeby (příprava teplé vody, nucené větrání,...). Při úvaze lednice s příkonem 100 W, TV 150 W a počítače o 100 W Vám pro okamžitou spotřebu s minimalizací přebytků postačí 4-5 ks FV panelů.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk