Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.19 / dotaz č. 109819
Dobrý den,

mám na Vás dotaz ohledně PENB. Zpracovávám projet přístavby stávajícího RD. Přístavbou se stávající RD zvětší cca 2x. Objekt bude rozšířen z jedné bytové jednotky na dvě. Celá navržená přístavba je tvořená novou bytovou jednotkou, která je zcela oddělená od stávající bytové jednotky. Má vlastní vstup a je energeticky nezávislá. Má vlastní zdroj tepla, který zajišťuje vytápění jednotky i přípravu teplé vody. Stávající část domu bude ponechána stávající a beze změn. Pouze budou zatepleny obvodové stěny v místě napojení navržené přístavby.

Můj dotaz zní, je v tomto případě nutné zpracovávat PENB pro celý objekt jako celek, nebo stačí zpracovat PENB pouze pro novou samostatnou bytovou jednotku? Projekt bude na ohlášení, příslušný stavební úřad se k tomu neumí vyjádřit.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ve vztahu k původnímu domu se bude pravděpodobně bude jednat o větší změnu dokončené budovy dle zákona 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů, §7 odst 2.
Z toho vyplývá požadavek zpracovat PENB na dům jako celek.

V prováděcí vyhlášce 78/2013 Sb. §6 odst. 3 je uvedeno: "Přístavba a nástavba navyšující původní energeticky vztažnou plochu o více než 25 % se považuje při stanovení referenčních hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy za novou budovu."
Ověření výše uvedené podmínky je možné splnit např. zpracováním samostatného PENB pro přístavbu.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk