Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.19 / dotaz č. 109994
Dobrý den,
v příštím roce plánuji výstavbu rodinného domu o celkové ploše cca. 110 m2. A chtěl bych se dostat do podpory B.2 pro výstavbu NED. A řeším vytápění, chlazení a ohřev TUV. Nejjednodušší by bylo tepelné čerpadlo vzduch/voda do podlahového topení, ale podlahové topení nedává žádný smysl pro NED. Navíc chladit do podlahy není příjemné. Tepelná ztráta kolem 3 kw.

Zahrávám si s jednou myšlenkou a chtěl bych vědět Váš názor. Na začátek zmíním, že budu stavět z VPC. A teď k té variantě:

Aktivní rekuperace šikovně napojená na bojler s TČ (aktivní rekuperace topí i chladí - zařízení tepelným výkonem 2,1kW a chladícím 1kW)

+

Akumulační krbová kamna

Jak bych se dostal s tímto řešením do B.2 bez FVE?

Existuje řešení bez PT, které by splňovalo přísné podmínky OZE pro B.2 bez FVE?

Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den,
velmi těžko se hodnotí systém vytápění bez dalších informací. Aktivní rekuperace, která zcela nahradí klasický pasivní rekuperační výměník není zcela výhodná a v rámci výpočtu NZÚ vám nejspíše nevyjde.

Alternativ a různých kombinací je opravdu hodně. Alternativou ke klasickému tepelnému čerpadlu a řízenému větrání může být kompaktní jednotka, například od značky Pichler.

Doporučuji navštívit firmu projektující vytápění a větrání a poradit se o možnostech i v konkrétní vazbě na váš dům a na dotace.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk