Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.8.19 / dotaz č. 110017
Dobrý den, lze v PENB u novostaveb (rodinných domů), které využívají jako vedlejší zdroj vytápění teplovzdušnou krbovou vložku (klasika = obestavěná krbová vložka v obývacím pokoji, bez nějakých dalších teplovzdušných rozvodů tepla od krbu), nějak rozumně zastropit procento využití tohoto zdroje tepla? Nebo může být procento využití až 50 %?
Jde mi o to, že se těžko objektivně toto procento využití stanovuje a je ve výsledku lehce napadnutelné, resp. těžko obhajitelné - mám teď na mysli hlavně hodnoty vyšší než cca 25 %, které jsou z hlediska započítání obnovitelné primární energie nezanedbatelné a mohou kolikrát rozhodnout o tom, jestli je stavba z hlediska parametru NPE vyhovující nebo ne.
Děkuji za Váš pohled na věc.
Dobrý den,
konkrétní závazné hodnoty maximálního procenta využití krbu pro vytápění v rodinném domě pro zpracování PENB v současné době nikde uvedeny nejsou.
Záleží na zhodnocení konkrétní situace energetickým specialistou, který průkaz energetické náročnosti budovy zpracovává.
U velkého domu bude procento pokrytí zřejmě nižší, než u malého bungalovu s otevřenou dispozicí.

Obvyklé reálné využití krbu se pohybuje zhruba mezi 10-20 %.

Orientačně se můžete řídit např. metodickým pokynem programu Nová zelená úsporám, kde je stanovena maximální hranice procenta pokrytí pro vytápění pro krby bez výměníku 20 % (pro krby s výměníkem 50 %, resp. 75 %).

Doporučuji držet se při zpracování PENB "reálných" hodnot a využití krbu nenadhodnocovat.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk