Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.19 / dotaz č. 110163
Dobrý den, s výměnou kotle na tuhá paliva mi kominík vyvložkoval stávající zděný komín. Nerezová vložka je ukončena pod úrovní vyústění komína. Je nějaký závazný předpis, nebo doporučení jestli a o kolik má komínová vložka přesahovat okraj komína? Předem děkuji za odpověď
Pro posouzení způsobu vložkování je možno použít Technická pravidla vydaná Společenstvem kominíků ČR – „TPK 02-02 Vložkování komínů“. Přestože se v principu nejedná o normativní dokument, lze ho legálně získat pouze za úplatu.

Provedení vložkování je nutno hodnotit jako komplexní proces a nelze se tedy jednoznačně vyjádřit k tomu, zda ukončení vložky pod úrovní vyústění je správné, či nikoliv. V každém případě je to při použití pevných vložek nestandardní a při použití flexibilních vložek velice neobvyklé. Kominík, provádějící vložkování by měl již před vložkováním, ale i v jeho průběhu a na vyžádání i po něm, jasně a srozumitelně zákazníkovi vysvětlit co a proč dělá. Součástí vložkování by měl být nejen provozní výpočet komínu (např.ověření dimenze), ale zejména v případě frézování i komplexní tepelně-technický výpočet. Po vložkování je na straně majitele stavby zákonem daná povinnost provedení revize spalinové cesty.

Pokud máte pocit (i subjektivní), že práce, kterou jste si objednal a zaplatil nebyla provedena podle Vašich představ, doporučujeme dodávku a montáž ihned písemně reklamovat a požadovat buď opravu nebo písemné vysvětlení. Písemné vysvětlení je dokument, který již lze seriózně posoudit i v této poradně.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk