Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.19 / dotaz č. 111654
Dobrý den,
Děkujeme za odpověď, ale neobsahuje to, co jsme od ní očekávali. Ptáme se, co je lepší, jestli konvektory nebo radiátory. V našem domku máme 7 ks konvektorů šířky 54 cm a 4 ks konvektorů 74 cm. Využili jsme i toho, že jsme oslovili Vaši pobočku u nás v Brně, ale odkazují nás na Vás. Proto tato opožděná reakce k dotazu č. 110283. Pro upřesnění ještě uvádím, že máme kotel Vaillant od roku 2013, zn. VUW 236/3-5. A znovu připomínám, že konvektory jsou staré asi 40 let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

konvektory i radiátory mají své výhody a nevýhody.

Okrajovými podmínkami pro správný návrh otopných těles je teplotní spád otopné vody, velikost místností, výška stropu, tepelné ztráty atp. Pokusím se odpovědět na základě pouze Vámi uvedených skutečností. Vzhledem k tomu, že píšete, že máte kotel Vaillant VUW 236/3-5, který je kondenzační, bylo by vhodné pořídit nízkoteplotní otopná tělesa, ať už se bude jednat o konvektory nebo radiátory. Důvody proč je důležité volit nízkoteplotní tělesa jsem již zmínil v předchozí odpovědi.

Co se týče rozhodnutí mezi konvektory a radiátory je potřeba vzít v úvahu několik skutečností.

Radiátory fungují na principu tepelného záření - radiace. Ohřívají nejen vzduch ale i okolní předměty. Konvektory primárně ohřívají vzduch, který se šíří místností. Nebývá tedy úplně vhodné využívat konvektory v místnostech s velmi vysokými stropy. Oproti radiátorům však mají velkou výhodu v tom, že vzduch ohřívají efektivněji při stejné velikosti. Pro stejný výkon tedy bude konvektor vždy menší než radiátor. Při použití nižšího teplotního spádu (např. 50°C/40°C) bude tento fakt velmi důležitý, protože by se mohlo stát, že navržené radiátory by byly moc velké a tedy neestetické, nebo dokonce neproveditelní díky nedostatku prostoru.

Co se týče typů konvektorů, existuje jich celá řada - podlahové (zasazené do podlahy nebo na umístěné na podlaze), otopné lavice, nástěnné konvektory atp., tudíž je možné si vybrat přesně ten typ, který vám vyhovuje. Z hlediska funkčnosti by výběr typu konvektoru neměl hrát velkou roli.

S přáním hezkého dne

Jiří Španihel
Odpovídá:  Ing. Jiří Španihel* - EKIS Brno PKV Build
Téma:  Vytápění
tisk