Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.19 / dotaz č. 112138
Dobrý den,
koupil jsem byt o velikosti 85m2. Je v cihlové budově z 40. let, ale je zateplen (20cm polysteren) a má plastová okna. Byt je v přízemí, ale má zatepleni i ze spodu ve sklepě. V bytové jednotce je starý kotel Dakon, ale jak mi řekl jeho staý majitel, má už kolem 20 let a často má poruchy a proto bych ho potřeboval nahradit novým. Ještě bych doplnil, že starý kotel má vývod do komína (není tedy díra skrz zeď pro turbokomín).
Od nového kotle očekávám jak topení, tak ohřev TUV. Otázkou pro mě zůstavá jestli koupit kotel s integrovaným zásobníkem nebo nebo kotel + zasobník každý zvlášť či průtokový ohřev. V této době děti ještě dokáží koupáním s teplou vodou pěkně zamávat.
V bytě budou 2 dospělí a 3 děti. V bytě jou již tytenké deskové radiáory.
Něco jsem si přečet na internetu, ale rád bych obdržel radu, jestli tedy sestavu, průtokový ohřev nebo zásobník a jaké výkonové parametry budu cca potřebovat.
Děkuji za rady.
Dobrý den,
v první řadě byste měl navštívit projektanta technických zařízení budov. Ten spočítá, zda-li velikosti stávajících deskových radiátorů odpovídají tepelným ztrátám jednotlivých místností. Důležitým faktorem je teplotní spád otopné soustavy. Jedná se o to, že původní otopná soustava byla navržena pro parametry atmosférického kotel Dakon. To znamená, že kotel vyráběl topnou vodu o teplotě např. 80°C a tu pouštěl do radiátorů, které pak zajistily dostatečný topný výkon v místnosti. Nové kondenzační plynové kotle mají lepší účinnost pokud pracují v kondenzačním režimu. Aby mohl takto pracovat, musí být soustava navržena na nízkou teplotu topné vody (např. 50 °C). Pokud byste tuto nízkou teplotu topné vody pouštěl do radiátorů, které byly dimenzovány na vyšší teplotu, dojde k nedotápění místností. Vy ale máte tu výhodu, že je objekt komplexně zateplen. Můžete předpokládat, že stávající radiátory i při nižší teplotě topné vody pokryjí tepelnou ztrátu místností. Toto všechno Vám přesně vypočítá projektant.
V běžných bytových jednotkách jsou dostačující plynové kondenzační kotle s průtokovým ohřevem teplé vody. Kotle mají modulovaný výkon od cca 3,5 do 24 kW. Výkon 24 kW je potřebný pro zajištění průtokového ohřevu. Komfortnější variantou jsou kotle s integrovaným zásobníkem. Komfort spočívá v tom, že nečekáte než se kotel spustí a začne ohřívat vodu. Vždy má nějaké množství vody připraveno v integrovaném zásobníku. Nejkomfortnější je připravovat teplou vodu v externím zásobníku. Tato varianta je ale vhodná spíše do rodinných domů. Jedná se o to, že v domě bývá více odběrných míst teplé vody. V případě, že dojde ke spuštění více baterií najednou, průtokový ohřev nemusí stačit toto množství ohřát a dojde k tomu, že vám poteče vlažná voda. U externích zásobníků s dostatečným objemem vody tato starost odpadá. Samozřejmě za předpokladu, že rozvody vody jsou dobře nadimenzovány.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt tisk