Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.10.19 / dotaz č. 112565
Dobry den,muzete mi prosim poradit na co se zamerit pri vyberu tepelneho cerpadla? Zejmena me zajima,na co se mam pri vyberu a srovnavani zamerit,kdyz vlastnim dum stojici na horach.Zarazi me,ze nektera cerpadla se cenove diametralne lisi. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, děkujeme Vám za dotaz.
Výběr tepelného čerpadla (TČ) závisí především na výši investice + aplikace. Výše investice poměrně dramaticky roste s výkonem TČ a zejména jeho kvalitou. Z toho důvodu lze najít diametrálně rozdílné ceny TČ. Mezi vlajkové lodě na českém trhu patří například značky Buderus, Nibe, Viessmann, Stiebel Eltron apod., přičemž jejich kvalita odpovídá ceně. Ostatní výrobci, kteří pocházejí převážně z Číny, tyto ceny naprosto podsekávají, čímž dochází ke snižování kvality a téměř nulové technické podpoře - obecně známo jako u jiných věcí z Číny. Nezapomenout, že cenou jednotky TČ investice nekončí. Často neuvidíte kompletní cenu ihned za celou instalaci (akumulační nádoby, montáž, elektro, apod.). Proto se může také stát, že TČ stojí sice 160 tis. Kč, ale kompletní instalace například 250 tis. Kč.
Co se týče aplikace TČ, tak záleží na provozních podmínkách - teplota otopné vody + teplota na druhé straně TČ. Čím požadujete vyšší teplotu otopné vody (způsobeno např. vyšší tepelnou ztrátou objektu, či nevhodné koncové prvky soustavy), tím TČ pracuje s nižší účinností - tzv. topným faktorem, a tím se "méně" vyplatí. Běžná TČ dokáží vyrobit teplou vodu o teplotě max. 55 °C (někteří výrobci uvádějí i 60 °C). Z tohoto faktu vychází, že instalace TČ není vhodná do starého nezatepleného objektu, protože ten vyžaduje teplotu otopné vody například 75 °C. Případné nedostatky výkonu TČ pak musí pokrývat např. elektrická patrona (bivalentní zdroj), ale s daleko menší účinností než samotné TČ. Jako bivalentní zdroj lze také použít stávající tepelný zdroj, který bude pokrývat teplotní výkyvy a regulace se již postará o to, že chod TČ bude pracovat pouze ve vymezeném rozsahu.
Druhým faktorem je typ TČ s čímž souvisí zmíněná teplota na druhé straně TČ. Pakliže se rozhodujete o levnější variantě TČ (vzduch-voda), tak jeho topný faktor i tepelný výkon je silně závislý na venkovní teplotě. Čím je venku nižší teplota (větší zima), čím se snižuje jeho topný faktor, resp. výkon. Takže horské oblasti díky tomuto faktu nejsou ideálními místy pro instalaci TČ. V případě TČ (země-voda) je jeho topný faktor, resp. výkon, téměř stabilní po celý rok, čímž dosahuje vyššího sezónního topného faktoru než TČ vzduch-voda, ale za cenu dvojnásobné investice.
Takže při výběru TČ se zaměřte na maximální teplotu na výstupu do otopné soustavy, dále na rozsah použití při teplotě venkovního vzduchu (TČ vzduch-voda), výkon při daných teplotních podmínkách a topný faktor COP při podmínkách tzv. A2/W35 např. 3,5 a výše. Samotný návrh TČ pro zadané podmínky by měl pak vyjít z projektové dokumentace vytápění, kde dojde k výpočtu předpokládaného chodu TČ, kde se již bere např. v úvahu proměnný topný faktor během roku, jak dlouho poběží TČ a jak dlouho jeho bivalentní zdroj, apod. Na základě tohoto srovnání např. dle TNI 73 0351, dojde ke zjištění, které TČ je pro danou aplikaci vhodnější.
Odpovídá:  Ing. Jiří Novotný - EKIS Chomutov Auxilien tisk