Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.10.19 / dotaz č. 112784
Dobrý den,
během příštího léta si necháváme postavit od firmy srubovou chatu s podkrovím a terasou o rozměrech 6x6m. Zateplená chata síla stěny: 4,5 cm borové fošny + vata 6 cm + palubka 18 mm včetně parozábrany střecha sedlová mít izolaci 10cm.Podlaha bude izolována polystyrénem.Základová deska se staví nyní.V chatě bude stát komín tozn.krbová kamna( peletková kamna?)
Chci se zeptat jakou alternaci použít k tomuto vytápění použít? Uvažujeme o klimatizaci vzduch- vzduch(je to jihozápad tudíž v létě chladit). Je třeba tzv.temperovat tuto stavbu? A jak?
Co se týká pobytu - tak zcela určitě sezonní a v zimě o víkendech nepravidelně.
Děkuji za informace
Vážený pane,
děkujeme za váš dotaz.
Již k vámi uvedeným zdrojů tepla jako jsou krbová kamna(peletková kamna) a klimatizace mě napadají tyto alternativy:


Elektrické Infratopení, přímotopy a sálavé panely
infrapanely primárně ohřívají všechny povrchy v místnosti a od nich se sekundárně ohřívá vzduch.

Elektrické podlahové vytápění
Vytápění elektřinou má řadu výhod: vysokou účinnost topného systému, komfort provozu . Elektrické podlahové vytápění můžeme využít jako hlavní nebo občasný zdroj tepla. V chatě nebo chalupě ho můžeme využít na ohřev určitých částí místností na vytvoření tzv.. tepelných ostrovů, jako jsou např.. pracovní místnosti. Elektrické odporové kabely můžeme použít i na ochranu před zamrzáním potrubí.

Kachlová kamna
Při správně navržené peci můžeme z kilogramu dřeva získat 3,5 kWh energie. Hlavní předností kachlových kamen je akumulace tepla. Těžká akumulační kamna s tloušťkou stěny 18 a více cm, projektovaná na spalování dřeva při vysokých teplotách (1 000 ° C) dosahuje účinnost spalování 80 až 85%. Tolik se využije z celkové topné energie obsažené ve dřevě. V peci se topí jednu, nejvýše dvě hodiny denně, pak se vzduchotěsně uzavře a uvnitř probíhá pyrolýza dřeva. Protože spalování je téměř dokonalé, popel třeba z pece vymést pouze jednou za dva měsíce. Plášť saje naakumulované teplo až 24 hodin. Množství dřeva, které se spálí v peci, je 4 až 9 kg / h. I obyčejná stojatá kamna mají velmi dobrou výhřevnost a svou teplotu si udrží po celou noc.

Teplovzdušný krb
Jeho největší předností je možnost vytápět jedním zdrojem tepla více místností. Vzduch, který se ohřívá mezi dvěma stěnami obvodového pláště speciálními otvory a ohebnými průduchy - hadicemi z hliníku nebo ocelového plechu - se vede plechovými průduchy k okolním stěnám a otvory v nich se vhání do sousedních místností. Podstatnou částí teplovzdušného krbu je krbová vložka. Vypadá jako plechový nebo litinový sporák se zasklenou přední stěnou.Žáruvzdorné lité keramické sklo odolává teplotě 850 ° C. Výhody teplovzdušného krbu jsou nesporné - užíváme si pohled na plamen, slyšíme praskání dřeva, a přitom z krbu nevyletí jiskry, resp. saze, jako u otevřených krbů, které mají velký portál a široký komínový průduch. Sklo zůstává čisté, protože ho neustále ovívá proud vzduchu.Spotřeba paliva je mnohem nižší než při otevřeném krbu. Pokud má být krb základním zdrojem tepla, na krbové vložce bychom neměli šetřit. Kvalitnější než vložky z ocelového plechu se středním výkonem 5 až 13 kW jsou masivní litinové vložky. Dosahují výkon až do 26 kW, což při kvalitních stavebních materiálech stačí na vytápění 500 m 3.

Otopná soustava do takto malého objektu by nedávala moc smysl
Otopná soustava Se sestává ze zdroje tepla, z potrubního rozvodu s různými armaturami, z topných těles, případně ploch, z řídicího systému s příslušnými akčními prvky měření a regulace.

Temperování během týdne
Pokud trávit každý víkend na chalupě, určitě v týdnu temperujte. Pořiďte si zdroj tepla, který lze vhodně regulovat i po dobu vaší nepřítomnosti. Řešením může být dálkové ovládání, kdy si topení zapnete na dálku třeba přes smartphone, s dostatečným předstihem. Výrazně zabráníte vzniku plísní a snížíte vlhkost v daném objektu. Chata či chalupa se navíc po vašem příjezdu daleko rychleji a snáz vytopí.


Chata, resp. rekreační objekt nemusí splňovat požadavky na energetickou náročnost podle zákona 406/2000 Sb. Stavební úřad by po vás neměl chtít PENB. Pokud ho bude vyžadovat, je úplně jedno, jaké výsledky v něm budou uvedeny.


Pokud chceme skutečně ušetřit a zajistit návratnost investice do topného systému, nechme si vypracovat analýzu spotřeby a projekt.

Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy
Téma:  Vytápění
tisk