Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.19 / dotaz č. 112978
Dobrý den, mám ca. sto let staré stavení a ve spodní části má průlezový komín, na který je připojena stará pec a místo čistícíh dvířek jsou za pecí velké dvoukřídlé dveře udírny. Asi před 60 roky nahradili nadstrešní část šamotkami s vložkou o průměru 300mm. Nyní dělám novou střechu a zjistil jsem, že přechod byl asi špatně udělán, v místě redukce tečou dehty ven a komín má zde zcela zničené cihly a hrozí zřícení nadstřeší í požár krovu. Zbouráme jej až do zdravého průlezu, uděláme na něm beton.věnec, ale co dát na to. Dělají se jen 200mm nástavby. Nebude to nepřijatelné zúžení? Co na to předpisy? Děkuji za radu.
Bohužel tato poradna je zaměřena pouze na „jednoduché“, konkrétní dotazy. To co Vy požadujete a skutečně potřebujete je komplexní návrh spalinové cesty. Takový návrh nelze provést rozdělením na, jakkoliv smysluplné, částečné dotazy. Základní návrh jsem schopni udělat pokud nás navštívíte osobně.

Ovšem komplexní návrh spalinové cesty je již placená služba.

K Vašim částečným dotazům:

- Nastavení komínu musí mít zjednodušeně řečeno srovnatelnou plochu pod i nad dělicí rovinou mezi starým komínem a nástavbou.

- Nástavby se dělají i pro podstatně větší průměry (samozřejmě záleží u kterého výrobce poptáváte).

- Zúžení z „nespecifikovaného“ průlezného komínu a průměr cca 200-300 mm bude pravděpodobně z hlediska funkčnosti nepřijatelné.

- Základním předpisem je požární zákon, který v podobných případech striktně požaduje revizi spalinové cesty, jejíž součástí je, mimo jiné, normou daný výpočet. Pokud tento výpočet nevyjde, nelze vystavit kladnou revizi a spotřebič provozovat.

- Podmínkou pro provedení výpočtu je znalost připojeného spotřebiče.

Můžeme Vám proto doporučit již v této fázi kontaktovat místního revizního technika, aby provedl ověření funkčnosti spalinové cesty výpočtem, a to ještě před vlastní realizací.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk