Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.19 / dotaz č. 114001
Potřebuji zpracovat žádost na dotaci k zateplení a pro výměnu oken. REKONSTRUKCE JIŽ PROBÍHÁ.
Dobrý den,
i-EKIS není portál pro zadávání zakázek v oblasti „úspor energií“. V následujícím odkazu je uveden seznam energetických specialistů, oprávněných zpracovat energetické hodnocení, které je součástí žádosti o dotaci v NZU: https://www.mpo-enex.cz/experti/

Pro podání žádosti o dotaci v programu NZU, v části týkající se zateplení budovy a výměny oken je potřeba splnit určité podmínky, ty jsou závislé na míře podpory.
Základní podmínkou je, aby budova byla postavena před 1.7. 2007.
Protože chcete podávat žádost o dotaci během realizace, doporučil bych vám provést základní kontrolu, jestli použité materiály a výrobky splňují alespoň minimální požadavky dané minimální úrovní dotace – v tomto případě oblast podpory A.0.
Kontrola oken je relativně jednoduchá. Stačí se zeptat výrobce nebo dodavatele, jestli ta okna splňují požadavky NZÚ, oblast podpory A.0. Ale u zateplovaných konstrukcí je ověření plnění podmínek, bez výpočtu, značně nepřesné.
Součástí žádosti je stavební dokumentace a energetické posouzení. Stavební dokumentaci potřebuje energetický specialista k provedení výpočtů a ověření splnění podmínek dotace.
Doporučuji vám obrátit se přímo na někoho z energetických specialistů a probrat vaše záměry osobně, případně si domluvit osobní konzultaci v některém středisku EKIS.