Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.19 / dotaz č. 114055
Vážení,

s odvoláním na doporučení a v souvislosti se značnou nepřehledností, na trhu s těmito produkty (plynové kotle pro etážové topení) i značně rozporným a protikladným způsobem prodejního informování, týkající se použitelnosti v daném případě, si Vás tímto, dovoluji požádat o posouzení vhodné, adekvátní varianty, dosluhujícího atmosferického, kombinovaného, plynového závěsného kotle Vaillant VCW 25/1 T3W DS – 29 kW, za nový, kondenzační kotel, opět závěsný a kombinovaný.

Dovoluji si pro Vaši lepší orientaci, připojit údaje z realizace r. 1979:

• Systém s nuceným oběhem a teplovodním spádem 90/70 st. C
• Celková transmisní ztráta 25 460W (21 890 kcal/hod.)
• Navržen, kombinovaný kotel JUNKERS ZW 24 KG (výkon 27 900 Kcal/hod.; výhřevnost 3 500 kcal/m 3; tlak 60/90kp/m 2)
• Instalován kotel VAILLANT VCW 25/1T3W DS - 29 kW
• Dvougenerační byt (2x kuchyň, 2x koupelna, 2x vana se sprchou), celkem 131 m2; 563 m3
• Toplná tělesa v systému jsou litinová článková 8x a 2x koupelnový žebřík
• Tělesa jsou osazena termostatickými ventily
• Ovládání prostorovým týdenním termostatem
• Potrubní rozvody,kombinované, ocelové a měděné
• Odkouření světlíkem v délce cca 27 m

V závěrečném výběru mi bez znalostí konstrukčních výhod, zůstaly následující produkty, kde si již neví rady a které jsem na základě uživatelského pohledu a některých parametrů, vyhodnotila, dá-li se vůbec, jako vhodné pro výměnu (uvedené pořadí dáno preferencemi), vyšší výkon jak pro topení, tak i pro max. průtok a ohřev TV, ověřená a kvalitní konstrukce, dostupnost a rychlost servisu, včetně náročnosti na údržbu, dosažitelnost náhradních dílů a cenová relace.

• Vaillant 306/5-5 eco-Tec plus (výrobce s nejvíce instalacemi v republice, bezproblémové napojení na stávající rozvody)
• Intergas HRE 36/30 popř. výkonnější HRE 36/42 (konstrukční výhody?)
• Immergas Victrix Tera 32 1; popř. výkonnější Vitrix Zeus 32; nebo Vitrix Zeus Superior 32 2
• Baxi Luna Duo Tec+ 33 (40); popř. Nuvola Duo Tec+ 33

Velmi zdvořile Vás, žádám o laskavé posouzení a uvítám veškerá Vaše doporučení i rady. Předem Vám děkuji za pochopení i Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.

V naší poradně nemůžeme doporučovat konkrétní výrobky, protože nejsme zkušebna ani neděláme spotřebitelské testy. Mohu okomentovat některé parametry.

Výkon pro ohřev vody: Kotle s průtočným ohřevem se dělají s minimálním výkonem 12 kW, což stačí pro sprchu s průtokem 3,9 l/min. Pro sprchy s větším průtokem nebo pro vanovou baterii s průtokem 7,8 l/min. stačí výkon 25 kW. To je také výkon, který většina výrobců nabízí. Větší výkon než cca 30 kW pro ohřev vody obvykle ani nevyužijete, protože je limitován velikostí výměníku v kotli.

Výkon pro vytápění: měl by odpovídat maximální ztrátě domu, ve vašem případě 25,5 kW. Vyšší výkon využijete jen v případě, že děláte ve vytápění delší přestávky (např. odjíždíte na víkend pryč). Pak je třeba vyššího výkonu, aby se dům rychleji vytopil. U plynových kotlů většinou není důvod topení vypínat. Pokud v domě nebudete, prostě si na termostatu nastavíte teplotu např. 16°C.
Může být chyba pořizovat příliš výkonný kotel. Většinu topné sezóny potřebujete jen část výkonu, takže kotel bude pracovat se sníženým výkonem. To sebou obvykle nese horší účinnost a vyšší emise, v extrémním případě to může zkrátit životnost kotle. Pokud váš starý kotel dokázal dům vytopit, není důvod pořizovat výkonnější.
Z tohoto důvodu silně doporučuji použít kotel s široce modulovaným výkonem. Z vámi uváděných výrobků ho mají Vaillant a Luna.
Standardem by dnes mělo být oběhové čerpadlo s automatickou regulací otáček, z vámi uváděných výrobků ho nezmiňuje Intergas (možná ho má, ale neuvádí to).
Pro správnou funkci kotle je třeba jeho odborná montáž a seřízení. Nechte si podrobně vysvětlit, jak kotel ovládat a jak nastavovat regulaci. Je žádoucí, aby výstupní teplota vody z kotle do radiátorů byla co nejnižší, abyste využila kondenzační efekt a tím minimalizovala spotřebu. I špatně namontovaný a neseřízený kotel vám bude topit, ale s vysokou spotřebou a zřejmě i horšími emisemi.

K ostatním parametrům (cena servisu apod.) se nemohu vyjadřovat.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk