Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.19 / dotaz č. 114073
Dobry den, mame kominovy system CIKO a revizni dvirka mame v loznici. Kdyz prsi, tak slysime kapky vody, ackoliv mame na komine strisku. Co byste pro tento pripad doporucili jako tlumici prvek? Zatim jsme to vyresili hadrem, ktery jsme dali do zasobniku, ale nevime, jestli je to vhodne. Mame krbovou vlozku Selenic. Predem dekuji za odpoved. S pozdravem.
Hadr určitě není vhodné řešení, zejména pokud v komíně zůstává i při provozu spotřebiče.

V dotazu není popsán typ (keramika, nerez) vložky ani průměr a výška komínu, ale za normálních podmínek a navíc s osazenou stříškou by neměly jakékoliv kapky dopadat do půdice (dna) komínu.

Samozřejmě na základě takto kusých informací nelze poskytnout vyčerpávající radu, ale v podobných případech jde často o špatně upevněnou stříšku nebo dilatační manžetu, která při větru nebo dešti přenáší zvuky do interiéru. Jednoduchým dotěsněním se problém často vyřeší.

Pokud se obrátíte s problémem na kominíka v rámci pravidelné kontroly komínu, měl by podle znečištění vnitřního povrchu a přítomnosti vody v půdici komínu odhalit průnik vody do vložky, případně i to, zda se nejedná o funkční závadu netěsnosti pláště komínu.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk