Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.19 / dotaz č. 114097
Dobrý den,
chci se zeptat na splnění požadavku na neobnovitelnou energii u novostavby pro stavební povolení při vytápění elektřinou v kombinaci s krbem na dřevo(v PENBu). Je nějáká hranice kolik procent provozu mohu přisoudit krbu na dřevo a nebo nikoliv ? Jde mi o to, že aby byla splněna neobnovitelná energie, tak potřebuji aby krb byl jako zdroj započítán minimálně 60 procenty a zbytek jsou podlahové elektrické rohože. Ohřev TV je také elektrický v el. boileru. Jde mi o to, aby úředník na stavebním úřadě neřekl , že 60 procent pro krb je moc. Slyšel jsem totiž, že v některých dotačních programech je hranice 30 procent pro zdroje s ručním přikládáním, pokud tam mám zároveň vytápění bez ručního přikládání. Tady se ale nejedná o žádnou dotaci, ale jen o stavební povolení. Děkuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Při zpracování PENB pro novostavbu by měli informace o užívání odpovídat reálnému využívání při provozu po kolaudaci. Pokud Vaším primárním zdrojem bude krb na dřevo, tak poměr pro výpočet neobnovitelné primární energie je v pořádku. V současnosti není v žádné právní úpravě tento poměr definován a je to tedy na zpracovateli PENB, aby vše s souladu s budoucím užíváním vyhodnotil.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk