Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.19 / dotaz č. 114188
Dobrý den,

na tyto stránky jsem byl přesměrovaný ze stránek komínové asociace, a koukám, že se zabýváte spíše dotacemi a úsporami. Nicméně i tak se zkusím zeptat.

Přišel nám protokol z kontroly spalinové cesty a je tam napsáno:

"Zjištěné nedostatky: T-kus v protisklonu, nutno nastavit v ústí 1 m. malá náběhová hrana. Doporučuji detektor spalin CO."

Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená? Musíme napojit kotel do komína výše než nyní, tzn. prorazit novou díru do zdi, nebo stačí vyměnit trubku (kouřovod) vedoucí z kotle do komína? Na koho se případně obrátit?

Děkuju
Především je třeba obrátit se na technika provádějícího kontrolu s žádostí o vysvětlení a návrh řešení.
- T-kus v protisklonu patrně znamená, že vodorovná část sopouchu T-kusu je skloněna nad horizontální rovinu, což je patrně přeneseno i na vodorovnou část kouřovodu. Obvykle lze T-kus poměrně jednoduše srovnat, ale znamená to i úpravu kouřovodu.
- nastavení v ústí patrně znamená montáž izolovaného nástavce na ústí komínu
- náběhová hrana patrně znamená náběhovou výšku nad hrdlem spotřebiče, která je pro plynové atmosférické spotřebiče daná ČSN 73 4201 min. 0,4 m a lze ji prodloužit fakticky pouze přesunutím spotřebiče, což je ekonomicky náročné. Proto se často používá preventivní ochrana osazením interiérového čidla CO.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Plyn
tisk