Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.19 / dotaz č. 114257
Dobrý den, můj dotaz zní: mám na chatě 4 ks solárních panelů propojených do 12-ti voltů a mám nabíjení regulované. Mohu vyrobeno u elektřinu 12V z větrné elektrárny svést po stejných kabelech +a- do baterky? To znamená, sloučit dva zdroje?
Děkuji za informaci
Zdravím Vás, dotaz je velmi obecný, aby šlo jednoznačně odpovědět. Neznáme konkrétní stávající zapojení. Lze však konstatovat, že je propojení výstupů z fotovoltaické elektrárny a větrné elektrárny do jedné baterie možné. Pokud mají solární panely i větrná elektrárna každý svůj vlastní regulátor a za ním stejné parametry výstupu, tak je možné tyto výstupy nabíjení paralelně zapojit na baterii.
Pokud je jen jeden společný regulátor, bylo by teoreticky možné před regulátorem také spojit paralelně oba výstupy, je nutné je však ochránit diodami, odpínači, či výkonovými rezistory.
Doporučuji kontaktovat, firmu, která vám fotovoltaiku, nebo větrnou elektrárnu instalovala, ta bude určitě schopna vám navrhnout řešení vyhovující vašim podmínkám stávajícího zapojení.
Přeji příjemný den Pavel Koníř
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa tisk