Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.19 / dotaz č. 114363
Dobrý den,
postavil jsem dvoupodlažní chatu cca 6x8m s dvouprůduchovým komínem 2x200mm /kominy Zeman/. V přízemi krbový sporák Nordica a v patře jsou krbová kamna Jotul f 400. Když v patře zatopím tak v přízemí je cíti kouř který příchází studeným kominem přes odvětávací komínovou mřížku u země do místnost a mřížka od horních kamen tento vzduch nasává. V případě když dole otevřu okno tak je vše v pořadku. Oboje kamna mají samostatný přívod vzduchu z venčí.

Děkuji za případnou radu.
Podle Vašeho popisu se jedná o tlakový problém. Fakticky máte soustavu, která má více vstupů i výstupů a proto reaguje na změnu tlaku v interiéru.
Nicméně skrze komínové těleso by nemělo docházet k proudění a mřížka u země by neměla sloužit k provětrávání komínu. Pokud touto mřížkou proudí do interiéru spaliny, jsou pravděpodobně nasávány skrze ústí komínů vlivem podtlaku v přízemí. Otevřením okna se tlak vyrovná a nasávání přestane.
Pokud mají kamna samostatný přívod vzduchu z exteriéru, mělo být možné komíny utěsnit, čímž by se problém mohl vyřešit.
V každém případě je třeba bezodkladně kontaktovat místního revizního technika spalinových cest, který provede detailní prohlídku komínů, včetně změření tahu a testu podtlaku v interiéru (4 Pa test). Teprve na základě takové prohlídky lze navrhnout konkrétní opatření k nápravě. Je třeba si uvědomit, že spaliny obsahují složky přímo ohrožující zdraví a život a jakýkoliv jejich průnik do interiéru nelze ani krátkodobě tolerovat.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk