Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.19 / dotaz č. 114366
Dobrý den,
mám sportovní areál kde jsou dva menší provozní objekty (šatny, sklady, finess). Areál je využíván sezóně. Objekty by měli být v případě potřeby vytápěny (temperovány) el. přímotopy, jedna hlavní místnost krbovými kamny.
Je možné ve výpočtu PENB upravit uživatelský profil, kde by bylo zohledněno občasné vytápění? Pomůže to pro splnění požadavků na dodávku neobnovitelné primární energie?

Děkuji
Dobrý den,

z Vašeho dotazu předpokládám, že se jedná o novostavbu, když se řeší neobnovitelná primární energie.

Výpočet PENB nezohledňuje informace, jako je sezónní užití. Při výpočtu se musíme řídit hodnoty z ČSN, kde je definovaná zóna pro sportovní budovy s užíváním 325 dní v roce s vytápěním na 20°C. Lze tedy předpokládat, že budova nebude splňovat požadavky na neobnovitelnou primární energii. Když budeme uvažovat krb jako pomocný zdroj na vytápění, budeme opět omezeni ČSN, kde se pro takové zdroje uvažuje max 25% zastoupení.

Pokud by se však jednalo o objekt, který by byl pouze temperován, lze použít zónu, která je definovaná jako technické zázemí a uvažuje se zde vytápění na 16°C. To ovlivní požadavky na U jednotlivých konstrukcí a potřebu na vytápění. Je tedy možné, že pokud by při výpočtu byla uvažována tato zóna, tak objekt může splnit požadavek na neobnovitelnou primární energii.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Jiří Španihel
Odpovídá:  Ing. Jiří Španihel* - EKIS Brno PKV Build tisk