Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.19 / dotaz č. 114379
Dobrý den. V přízemní novostavbe mám sadrokartonovy strop pripevneny na trámy. Půdu zatím využívat neplanuji. Chtěla bych izolovat minerální vatou mezi trámy. Folii již není možné použít z důvodu upevnění sadrokartonu. Můj dotaz zní: je nutné použít penetracni nátěr před vymalováním místností a nemusím se bát hromadění vlhkosti v izolaci pokud strop na půdě nezabednim? Mohl by nastat v budoucnu problém pokud bych chtěla půdu obývat a udělala bych tam podlahu? Jde mi hlavně o to, že nemohu použít tu folii a nevím čím ji nahradit. Moc děkuji za radu!
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Popisovaná konstrukce stropu – sádrokarton uchycený na trámech + minerální vata mezi trámy propouští vodní páry z místností do prostoru půdy. Následně je nutno umožnit odvod vodních par po průchodu minerální vatou z prostoru půdy do venkovního prostředí odvětráváním půdy.
Penetrační nátěr před malováním místností je vhodné použít, aby se sjednotil podklad pod malbu. Ze stejného důvodu je vhodné použít penetrační nátěr i na sádrokartonové desky na stropě. Zhoršení propustnosti pro vodní páru vlivem penetrace je nepodstatné.
Při využití půdního prostoru k obytným účelům je možno strop zabednit, ale pouze dřevěnými prkny. Použitím různých konstrukčních desek, např. dřevotřískových, by došlo k uzavření vodních par v izolaci a tím k jejímu znehodnocení.


Ing. J. Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk