Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.19 / dotaz č. 114392
Dobry den,muzete me prosim poradit,mam v planu koupit kombinovany bojler drazice 200l na pripojeni na fotovol.panely.CHhtel bych ohrat vodu a na vystup trubkoveho vymeniku pripojit podlahove topeni,otazka,je tohle zapojeni mozne,dokaze snek tr.vymeniku vubec ohrat vodu v polahovce asi 40 m2. dekuji
Vaše otázka má tři základní dimenze:

1. Fotovoltaický panel (modul) je primárně navržen a určen k výrobě elektřiny. Vzhledem k tomu, že cena elektřiny oproti ceně tepla (plynu, CZT, diomasy) je cca 2-3 kráte větší, ekonomicky se nejvíce oplatí provést nejprve úspory na straně elektřiny a až poté, kdy již elektřinu nemůžete uplatnit, převést jako zbytkový zdroj formou topné spirály do tepla (v bojleru).

2. Fotovoltaický panel (modul) se vyznačuje rozdílnou výrobou elektřiny v průběhu celého roku. Bohužel ve Vaše případě, pokud chcete FV moduly využít k vytápění (do podlahy), je výroba elektřiny v zimních měsících 4-5 krát menší než v létě. Proto nelze doporučit využití FV modulů pro oblast vytápění. Výjimkou tvoří jen a pouze pasivní a aktivní budovy, kde společně s rekuperací energie a řízeným nuceným větráním, lze u podlahové přiměřenosti objektu a velikosti střechy, o tomto způsobu vytápění uvažovat.

3. Neuvedl jste tepelnou ztrátu vytápěného objektu a samotná velikost plochy není dostatečná pro kvalifikované rozhodnutí. Pokud však se jedná o objekt pouze nízkoenergetický nebo nezateplený se starším rokem výstavby, nelze kvůli potřebám tepla pro vytápění, tuto Vaši navrhovanou variantu doporučit.



Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk