Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.20 / dotaz č. 114442
Dobrý den,
řeším PENB na novostavbu RD. K RD patří i garáž - bude temperována přímotopem. Není ovšem přímo spojena s domem - mezi garáží a RD je cca 2m prostor, krytý plochou střechou, která jako jediná spojuje RD s garáží. Garáž má energeticky vztažnou plochu 65 m2, nevztahuje se na ni tedy výjimka pro budovy s plochou menší než 50 m2.
Můj dotaz zní, zda mám garáž zahrnout do PENB rodinného domu, nebo zda je nutné pro garáž udělat samostatný PENB. Garáž určitě nebude mít vlastní číslo popisné, pokud to hraje roli.
Děkuji.
Dobrý den,
relevantní odpověď by měl poskytnout především příslušný kontrolní orgán, v tomto případě tedy státní energetická inspekce. Nicméně můj názor je takový, že pokud chcete zahrnout garáž do průkazu energetické náročnosti budovy, tak bych ji zahrnul do PENB rodinného domu jako samostatnou zónu s příslušnými parametry upravovaného vnitřního prostředí dle projektového předpokladu. To, že garáž nebude propojena s domem není na překážku. Upozorňuji, že odpověď nereflektuje chystané změny v zákoně č. 406/2000 Sb. a příslušných prováděcích právních předpisů.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB