Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.20 / dotaz č. 114484
Dobrý den,
mám dotaz, jak napojit krbová kamna 9 kW, bez komínu. Kamna mám jako provizorní v novostavbě domu, kde bude podlahové vytápění. Chci se zeptat , jak nejlépe kamna zapojit bez komínu, aby kamna měli správný tah. Kamna mají horní vývod s pravoúhlým vyústěním , momentálně jsem je připojil ven skrz zeď a za venkovní zdí půlmetrovou vodorovnou rourou, ale nehoří správně a stále kouří.
Prosím o radu jak roury za zdí správně napojit, jestli hned za zdí kolenem nahoru nebo půl metru vodorovně a pak teprve koleno nahoru, nebo je to celé špatně??
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Na Vámi popsanou situaci lze hledět z několika úhlů:

- Především realizací a provozem popsané spalinové cesty došlo k porušení legislativy (vyhl.268/2006 Sb, zákon 133/1985 Sb., vyhl.34/2016, a další).

- Aby spalinová cesta byla reálně funkční, musí splňovat minimálně základní požadavky na výšku, dimenzi a izolaci – obsaženo např. v ČSN 73 4201.

- Jakákoliv spalinová cesta – tedy i provizorní – podléhá nutnosti revize revizním technikem spalinových cest.

Technicky je Vámi popsané řešení pravděpodobně špatné. Zjednodušeně řečeno – bez dostatečného komínu a přívodu vzduchu to nefunguje.

Stavební firmy někdy používají pro zimní temperování provizorní kamna osazená v interiéru, ovšem instalují k nim systémový nerezový komín (v hodnotě např.30.000,-), který následně rozeberou a použijí na další stavbě, a tak dále. Touto cestou se vstupní náklady vrátí. Pro jednu stavbu je to ovšem ekonomicky nevýhodné.

V dané situaci jsou dvě možná (a správná) řešení:

- Obrátit se na kominíka a nechat si zhotovit provizorní komín, který bude následně demontován.

- Zajistit provizorní vytápění jiným způsobem (elektřina, plyn).

V případě, že je v jakémkoliv objektu (včetně rozestavěného) realizována spalinová cesta v rozporu s platnou legislativou, mohou být jednak uplatněny finanční sankce, ale především v případě jakékoliv krizové situace (požár, otrava, popálení, apod.) jsou následky pro majitele objektu poměrně fatální.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk