Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.20 / dotaz č. 114540
Dobrý den,

chystáme se stavět rodinný dům a zatím úplně nevíme čím topit a ohřívat teplou vodu.

Zatím v projektu máme krbovou vložku a tepelné čerpadlo země-voda topíci do podlahového topení a ohřívající vodu.

Krbovou vložku chceme určitě. Moje otázka je jestli při uvážení malé tepelné ztráty níže dává smysl to TČ. Jako alternativní možnosti mě napadá

A) Dát na střechu buď panely na solární ohřev nebo fotovoltaiku. Tím ohřívat vodu na mytí a případně pomáhat přitápět vodu na topení. Tu bychom případně mohli dále přitápět pomocí krbu s teplovodní vložkou. Jako jistota by v zásobníku na teplo vodu byla elektrická spirála.

B) Nainstalovat místo podlahového teplovodního topení do jednotlivých místností elektrické infra-panely a dát na střechu fotovoltaiku. Fotovoltaikou bychom ohřívali po většinu roku vodu a temperovali panely. Zbytek roku bychom topili krbem a elektřinou ze sítě.

Myslíte, že dává některá z těchto variant smysl? Ještě bych dodal, že budeme stavět na pozemku pro rodinnou rekreaci a tedy nemáme nárok na státní dotace. Níže uvádím paramtery domu dle projektu.

Tepelná ztráta 5.6 kW při vnitřní teplotě 20 a venkovní - 12. Měrná tepelná ztráta (bez větrání) 91.9 W/K

Sklon střechy: 35 stupňů
Plocha střechy: 47 m^2 (polovina střechy orientovaná na JV)
Střešní krytina: betonové tašky
Orientace střechy: (azimut 129) JV

Spotřeba elektrické energie za rok bez topení a ohřevu vody asi 1000 kW.
Domácnost, 4 osoby.

Děkuji za Váš čas.
Vážený pane,

z důvodu zpřísněných hodnot ukazatelů energetické náročnosti budovy platných od 1. 1. 2020 pro nové budovy, které musí splňovat požadavky na energetickou náročnost budovy s téměř nulovou spotřebou energie doporučuji následovné:
instalovat TČ země - voda, kde se topný faktor TČ pohybuje na hodnotě 7 (1/7 to znamená 1 díl elektřiny vyrobí 7 dílů tepla). Topnou vodu z TČ zapojit do podlahového topení a na přípravu teplé užitkové vody (TUV). Dále instalovat krbovou vložku, která bude také přitápět podlahové topení, případně vytápět i TUV. Na střechu instalovat fotovoltaické panely, které sníží vaší spotřebu elektrické energie. Tímto řešením bez problému splníte podmínky na energetickou náročnost budovy s téměř nulovou spotřebou energie.

V případě, že vytápění budete zabezpečovat elektrickými infra-panely ("vytápění elektřinou") bude velký problém se splněním požadavků na energetickou náročnost budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Důvodem je skutečnost, že při vytápění elektřinou se zpřísňují požadavky na náročnost budovy 2,6 x.

S pozdravem Ing. Michal Hruška