Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.20 / dotaz č. 114578
Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o porovnání výhodnosti vytápění domácnosti a provozovny, kde není zemní plyn, PB plynem ze zabudované zemní nádrže, elektřinou, nebo tepelným čerpadlem vzduch při současných cenách energií s výhledem do budoucna.Děkuji za radu
Vážený pane.
náklady na vytápění jsou jen jednou z položek na účtu za energie.

Pro domácnosti platí, že pokud topí elektřinou, mohou elektřinu v nízkém tarifu využívat i pro spotřebiče v domácnosti (pračku, svítidla aj.). Způsob vytápění tedy ovlivní i náklady na provoz elektrospotřebičů.
Doporučujeme proto stanovit si orientačně spotřebu energie na vytápění (např. z projektu vytápění), na teplou vodu (podle počtu lidí v domácnosti) a na spotřebu elektřiny.
Celkové náklady si pak můžete porovnat na nezávislé kalkulačce zde:

https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Rovněž je potřeba odhadnout investiční náklady např. investice do tepelného čerpadla oproti elektrokotli nebo propanovému hospodářství. Můžete si pak sečíst investiční a provozní náklady za 20 let.
Odhadovat vývoj cen energií je velmi obtížné. Lze předpokládat, že cena elektřiny poroste, zejména lze čekat zvyšování stálých plateb (za jistič), které musíte zaplatit i při nulovém odběru. Růst odhadujeme na 3 až 5 % ročně.
Propan naproti tomu je v současnosti v podstatě odpadní produkt, kde lze čekat růst ceny stejný jako u zemního plynu (odhadujeme do 3 % ročně). Jeho cena se může nepředvídatelně změnit při změně ceny ropy. Vzhledem k tomu, že už dnes jde o poměrně drahé palivo jak nákladově, tak investičně, lze ho doporučit jen výjimečně.

Pozor: u provozovny - podnikatelského odběru - platí jiná pravidla. Podnikatelský objekt vytápěný elektřinou musí mít samostatný elektroměr pro "kotelnu" s elektrokotlem nebo tepelným čerpadlem. Další elektroměr je pak pro ostatní spotřebu (osvětlení, technologické zařízení atd.). Pro každý elektroměr platí jiná sazba. Náklady na elektřinu si můžete porovnat na kalkulačce ERÚ:

http://www.eru.cz/cs/srovnani-nabidek-elektriny

U provozovny s větší spotřebou energie, kde není k dispozici zemní plyn ani dostatečně kapacitní el. přípojka, může být propan vhodným řešením.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk