Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.20 / dotaz č. 114744
Dobry den,

chtela bych se zeptat ohledne realizace Energetického auditu a PENB. Jako velky podnik splnujeme pozadavek realizovat EA na vlastnene objekty. Nektere z vlastnenych objektu zaroven pronajimame. Tudiz splnujeme pozadavek na relizaci PENB. Musime PENB realizovat, neni EA nadrazeny PENBu?

Dekuji za Vasi odpoved.

Dobrý den,
Jelikož před 4 dny vstoupil v platnost nový zákon, který oblast energetických auditů značně mění, je otázkou zda stále spadáte do kolonky velkých podniků.

I v tom případě máte možnost se nyní rozhodnout, zda projímané objekty do EA zahrnete nebo ne. Vyhláška se k tomuto zatím připravuje, ta to bude jasně definovat. Obecně bych doporučil se rozhodnout podle toho, zda máte na všechny objekty jednu smlouvu s poskytovatelem energií a nájemníkům to rozúčtováváte a nebo má každý objekt smlouvu samostatně. V prvním případě zahrnout objekty do EA.

PENB na pronajímané objekty zpracovaný mít musíte v obou případech, nicméně potřebujete ho předložit nájemníkovi jen v okamžiku podpisu smlouvy. Pokud máte smlouvy podepsané dříve, PENB nyní nepotřebujete.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk