Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.20 / dotaz č. 115000
Dobrý den,
prosil bych o radu ohledně vytápění malého cihlového domu (cca 66m2). Dům v současnosti rekonstruuji a zobytňuji podkroví. V rámci rekonstrukce chci postavit akumulační kamna která by měla vytápět prostory kuchyně s obývákem,ale také by měla vytápět prostor chodby v obou patrech včetně schodů, celkově nějakých 90m3. Doufám že kamny dosáhnu jakéhosi komfortního tepelného základu.Co se výkonu a konstrukce kamen týče, to budu v brzké době řešit s kamnářem.
Můj dotaz se ovšem týká přídavného vytápění v pokojích (dětský pokoj, ložnice, koupelna). Mám zde plynový kotel, ale rád bych se zbavil radiátorů, kvůli úspoře místa. Nejvíc uvažuji nad stropními infrapanaly a podlahovým topením. U podlahového topení mám obavy kvůli opravitelnosti v případě poruchy, a u infra panelů zase nemám úplně jasno, zda přinesou dostatečný komfort. Mohl bych poprosit o odborné shrnutí výhod a nevýhod těchto řešení? Co se provozních nákladů týče, ty bych chtěl v budoucnu regulovat pořízením solárních panelů a případného dalšího obnovitelného zdroje elektřiny, ale třeba jsem naivní a přitápění plynem bude i tak výhodnější.
Mnohokrát děkuji za radu
Dobrý den.
V první řadě bychom Vám doporučili navštívit energetického specialistu, který Vám vypracuje tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Z tohoto dokumentu lze vyčíst, jak je na tom předmětná budova z hlediska tepelně-izolačních vlastností stavebních konstrukcí, ale také z hlediska účinnosti jednotlivých zdrojů tepla pro topení či ohřev teplé vody.
Energetický specialista je schopen v PENB navrhnout doporučená opatření ke snížení spotřeby dodávané energie. Toto lze docílit buď zlepšením tepelně-technických vlastností jednotlivých stavebních konstrukcí (například zateplením, výměnou oken, apod.), vámi navrhovanou výměnou zdroje tepla s vyšší účinností nebo kombinací těchto opatření.
Dále Vám může doporučit využití některého z dotačních programů např. Nová zelená úsporám. V rámci tohoto programu lze získat dotaci jak na zateplení obálky budovy, tak na výměnu zdroje nebo například na Vámi zmiňované solární termické a fotovoltaické systémy.
Pokud byste neměl o výše uvedené zájem, tak z hlediska skutečnosti, že je Váš dům již plynofikován a máte instalován plynový kotel bychom doporučovali jej využít. Pokud není možné využít stávající otopná tělesa je možné osadit podlahové topení. Pozor na dostatečný výkon podlahového topení vzhledem k tepelné ztrátě místnosti. Z hlediska nákladů za spotřebovanou kWh je zemní plyn na polovičních částkách oproti elektrické energii. Ceny se samozřejmě odvíjí od dodavatele, tarifu, spotřeby, atd.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt
Téma:  Vytápění
tisk