Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.20 / dotaz č. 115081
Dobrý den, v novele zákona č. 406/2000 Sb. od 25.1.2020 vyšla změna §6a :
(1) Vlastník budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce jsou u provozovaného systému vytápění budovy nebo kombinovaného systému vytápění a větrání budovy se jmenovitým výkonem nad 70 kW povinni zajistit pravidelnou kontrolu přístupných částí tohoto systému, jejímž výsledkem je písemná zpráva o kontrole systému vytápění a kombinovaného systému vytápění a větrání.
Kde systémem vytápění je zařízení sloužící pro úpravu vnitřního prostředí, při níž dochází ke zvyšování teploty, které je součástí budovy.

Máme v plynové kotelně 4 kotele po 50 kW do kaskády a celkový výkon zdroje je nad 70 kW, ale jednotlivé jsou pod 70 kW, musíme kontrolu provádět dle novely zákona nebo ne ?
Dobrý den,
má odpověď nebude zcela jednoznačná, ale velmi se kloním k variantě, že se Vás povinnost týká. Je to velmi podobná otázka, jakou jsme v souvislosti se zákonem 406/2000 Sb. řešili s povinností realizovat energetický posudek u novostaveb s instalovaným jmenovitým výkonem nad 200 kW. Po zavedení této povinnosti bylo toto ustanovení vykládáno více způsoby - zaznamenal jsem interpretace, že se povinnost vztahuje na jednotlivé zdroje, tedy pokud stanovený limit nepřekračují, povinnost neplatí. Ale i opačná stanoviska, že se povinnost vztahuje na součet jmenovitých výkonů všech zdrojů v budově. Po čase se situace ustálila - Státní energetická inspekce (SEI) se přiklonila v variantě, že se jedná o součtový instalovaný jmenovitý výkon (tedy pro 2 kotle 150 kW povinnost platila). Pokud vím, tak k tomu neexistuje oficiální stanovisko. Ale toto bylo součástí prezentace zástupců SEI na odborných seminářích.
Ve Vašem případě se navíc jedná o povinnost stanovenou na systém vytápění. Pokud máte 4 kotle zapojené do kaskády, je zřejmé, že jsou součástí stejného systému vytápění. V tomto případě se tedy kloním k tomu, že se na Vás povinnost určitě vztahuje.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Legislativa
tisk