Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.20 / dotaz č. 115433
Dobrý den, rad bych se zeptal na postup pri záměru našeho Společenstvi vlastníků revitalizace bytoveho domu s dosažením na dotaci NZÚ. Máme zpracovaný projekt pouze pro stavební povolení .
Děkuji.
Dobrý den,
podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám (NZU) jsou podrobně popsány na oficiálních stránkách: https://www.novazelenausporam.cz/
Program NZU je zaměřen na bytové domy na území hl. m. Prahy.
O dotaci lze požádat před realizací, v průběhu realizace, i případně po realizaci, pokud jsou splněny všechny podmínky.
Žádosti o dotace se přijímají do 31. prosince 2021, nebo do vyčerpání plánované alokace.

Pro podání žádosti o dotaci před či v průběhu realizace potřebujete zejména:
- Odborný posudek
- Krycí list žádosti
- Souhlasné prohlášení vlastníků = usnesení shromáždění SVJ obsahující odsouhlasení podání žádosti o podporu realizace opatření (záměru) včetně prezenční listiny
- Žádost, vygenerovanou přes webové rozhraní programu

Odborný posudek obsahuje dva hlavní dokumenty – stavební projektovou dokumentaci a energetické hodnocení/posudek.
Minimální rozsah stavební projektové dokumentace je uveden pro příslušné oblasti podpory na stránkách programu. Rozsah zhruba odpovídá projektu pro stavební povolení, jedná se vždy o technickou zpráva a výkresovou část.

Energetické hodnocení/posudek a Krycí list žádosti připravuje energetický specialisty na základě projektu. V ideálním případě je vhodné tyto práce provádět souběžně s přípravou projektu, protože tak se vyhnete případné dodatečné úpravě projektové dokumentace.
Pokud již máte projekt pro stavební povolení zpracovaný, tak doporučuji oslovit energetického specialistu, který provede energetické výpočty a zhodnotí, zdali předložený projekt splňuje kritéria programu. Běžnou součástí práce energetického specialisty je optimalizace projektu, tj. návrh úprav, pokud by objekt dle předloženého projektu na dotaci nedosahoval. Ideálním závěrem práce energetického specialisty by mělo být Energetické hodnocení/posudek v předepsaném rozsahu NZU a Krycí list žádosti.

Spolupráce s energetickým specialistou by pro Vás měla být dostatečná pro zdárné podání žádosti. Seznam energetických specialistů je k dispozici zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/
Elektronická registrace žádosti je již poměrně snadnou záležitostí.

Následně budete projekt realizovat a po skončení prací budete muset fondu realizaci vykázat. Ucelený soupis všech dokumentů obdržíte společně s akceptačním dopisem po podání žádosti. Obecně se jedná zejména o faktury a potvrzení o úhradě za podporovaná opatření, dále o rozpočet, vyjádření stavebního úřadu a protokol o zaregulování otopné soustavy, pokud není projektem předepsáno jinak.

Pro detailnější informace není od věci osobně navštívit jedno z poradenských středisek EKIS. Vhodným podkladem pro jednání je projektová dokumentace revitalizace, ideálně včetně vypracovaného Průkazu energetické náročnosti budovy.


Přeji pěkný den.
František Duda
Odpovídá:  Ing. František Duda - EKIS Praha EnergySim tisk