Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.20 / dotaz č. 115536
Dobrý den,
o kolik procent zhruba vzroste cena realizovaného objektu vůči rozpočtu dle ceníkových cen?
Předem děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Rozpočty zpracované podle ceníkových cen jsou vypracovány podle projektové dokumentace. Zde platí úměra, čím je projekt podrobnější a detailnější, tím je i vlastní rozpočet přesnější a bude více odpovídat skutečnosti. Nejde v tuto chvíli ani tak o jednotlivé položkové ceny, ale o stanovení všech položek, které bude nutno pro dokončení stavebního díla udělat. Dokumentace, která vyhovuje pro tento účel, se nazývá „projektovou dokumentací pro realizaci stavby“. Oproti tomu často používaný termín „projektová dokumentace pro stavební povolení“ označuje rozsah, který postačí pro vydání povolení nebo ohlášení stavby. Velmi často se položkové rozpočty zpracovávají na základě takovéto velmi nepodrobné a obecné dokumentace. Tento nešvar se objevuje často v požadavcích různých dotací, kde je vyžadováno pouze předložení dokumentace pro stavební povolení a zároveň položkový rozpočet. Tím je ve veřejnosti vytvářen pocit, že je to v pořádku. Podle mého názoru není. Rozpočtář nemá úplné podklady, musí vymýšlet a domýšlet apod.
A nyní k Vašemu dotazu. Je-li rozpočet podle ceníkových cen vytvořen podle neúplné a často vágní dokumentace, je jasné, cena realizovaného objektu bude vyšší. Může to být i v řádu několika desítek procent. Bude to způsobeno především tím, že se nezohlední řada položek, které stavba musí obsahovat, a v rozpočtu nebudou. Rovněž může dojít k nesprávnému zatřídění položky a jejího rozsahu. Výsledkem jsou vícepráce, které komplikují život všem, především však stavebníkovi, který není finančně připraven.
V případě kvalitní prováděcí dokumentace bude cena stanovená podle směrných cen stavebních prací, se kterými uznávané ceníkové systémy pracují, sedět. Avšak i ta se může od ceny realizovaného díla lišit. Ceníkové ceny nejsou závazné, ocenění položek si každý zhotovitel volí sám v rámci nabídkového nebo výběrového řízení. Nedostatek zakázek ve stavebnictví během krize před několika lety způsobil pokles skutečných realizovaných cen až o 20% oproti ceníkům. Naopak dnes, kdy ceny stavebních prací rostou s poptávkou, se již spíše výjimečně setkáváme s cenou nabídkovou, která by seděla na ceníky, nýbrž je spíše vyšší. Zda jsou v tomto smyslu vedeny nějaké statistiky mi není známo, ale z poznatků které mám to bývá 10 až 20 procent. Někdy je „nastřelená“ cena dokonce nesmyslná a svědčí o nezájmu firmy o další práci, na níž nemá kapacitu.
Pokud Váš dotaz směřuje k rozdílu ceny u pasivního domu, pak lze sdělit, že zde platí výše uvedené. Jinak vzhledem k tomu, že současná legislativa již vyžaduje novostavby navrhovat jako budovy s „téměř nulovou“ spotřebou energie, má to logický následek, že při porovnání investice takového domu a domu pasivního se rozdíl snižuje.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.