Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.20 / dotaz č. 115543
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak uchopit zpracování PENB při situaci, kdy se přestěhuje mobilní dům. Nejedná se o dům "na kolech", ale o montovanou stavbu, která se kompletně převeze na nový pozemek. A nyní dotaz jaký zvolit účel zpracování? Jako novostavba to neprojde, jelikož dům je již hotov a nesplní požadavky na budovu s téměř nulovou spotřebou energie. Větší změna dokončené budovy je také diskutabilní, jelikož z hlediska ENB se prakticky nic nezmění (snad jen změnou orientace). Nikde jsem pro tento případ nenašel oporu ve vyhláškách ani zákonech...
Děkuji za odpověď
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Prvně je nutné definovat dům na stávajícím pozemku. Pokud je to stavba, která podléhá stavebnímu řízení, tak je uvedena jako stavba dočasná nebo trvalá. Pokud byl zpracován PENB, jak je budova popsána?
Dále je nutné popsat způsob zrušení stavby na původním pozemku a to zda se jedná o odstranění stavby.
Nové umístění objektu je řešeno v rámci nového stavebního řízení? Pokud ano jedná se o novostavbu, i když je původní objekt převzat z jiného pozemku. Je to stejné jako když v rámci demolice starého RD použijete část původního objektu na jiné stavbě. V nové stavbě musíte splnit požadavky pro daný účel stavby v daném čase a řídit se platnými stavebními předpisy.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk