Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.20 / dotaz č. 115610
Dobrý den,
prosím o radu se skladbou podlahy studené půdy.
Požadavek – zateplení trámového stropu /podlahy půdy/ bez parozábrany, pochozí podlaha, půdy pro skladování sezonních věcí
Podobná problematika již řešena zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/55631
Jen bych uvítal konkrétní řešení jak vyrovnat a vyřešit finální pochozí podlahu půdy a skladbu od trámů nahoru.
Podlaha půdy stávající odspodu:
- Spodní podbití /tenká prkna, rákos omítka/
- Trámy cca 24 cm mezi nimi volný prostor /různě prohnuté ale zcela zdravé/
- Prkna 3 cm
- Původní hliněný potěr a násyp pilin - již odstraněn
K dispozici nad trámy pouze celkem cca 10 cm /pak už překáží vazný trám a nelze také více snižovat také podchozí výšku/
Místnosti pod půdou: kuchyň, obývák – místnosti vysoké
Starý zděný secesní dům z r.1910, odstraněný zásyp pilin zcela suchý, vše bez náznaku vlhkosti, střecha studené půdy Tondach - pálená bobrovka na latích a kontralatích na prkenném záklopu a pojistné folii.
Požadavek – zateplení trámového stropu /podlahy půdy/ bez parozábrany, pochozí podlaha, půdy pro skladování sezonních věcí.
Děkuji předem za radu.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Pročetl jsem si odpověď na dotaz, na který odkazujete, vycházím tedy z toho, že s problematikou jste již dobře obeznámen. Ta odpověď na dotaz 55631 z roku 2015 v podstatě zcela odpovídá situaci ve Vašem domě. Přiklonil bych se i teď k variantě 2.
V uvedené odpovědi doporučuji na horní záklop stropu z prken položit 2x 16 cm minerální izolace do křížového roštu. Přitom pro naplnění doporučení podle normy by to bylo 20 až 24 cm celkem, tedy přibližně 2x 10 cm nebo 2x 12 cm.
Také je v odpovědi zdůrazněno, aby nově upravená konstrukce stropu pod nevytápěnou půdou byla difúzně otevřená a tudíž je doporučena podlaha z prken na sraz s mezerami (škvírami) mezi prkny. Myslím, že na tomto doporučení není nutno nic měnit.
V daném případě ale vadí obava ze snížení podchodné výšky půdy. Je na diskuzi, jaká výška půdy je pro účel skladování sezónních věcí malá. Vazné trámy konstrukce krovu se nacházejí spodním lícem 10 cm nad záklopem stropu. Ono z toho vyplývá, že vazné trámy při užívání půdy tak jako tak musíte překračovat. Tedy jde o výšku nově položené prkenné podlahy mezi plnými vazbami (vaznými trámy) krovu.
Aniž tedy znám tvar půdy, nepřijde mi úplně nemožné, položit první vrstvu tepelné izolace v tloušťce 10 cm souvisle tak, že podchází vazné trámy a druhou vrstvu rovněž 10 cm na první. Křížový rošt lze realizovat v podstatě z prken 100/24 mm, která na výšku postačí k přenesení zatížení uskladněných věcí, které nebude přece velké.
Aby se dosáhlo dostatečné tepelné izolace, lze použít materiály na bázi minerální nebo čedičové vlny s nižší hodnotou tepelné vodivosti λ. Nalezl jsem izolační desky z vaty, kde uvádí výrobce deklarovanou hodnotu tepelné vodivosti λ 0,030 W/m.K (například označené jako multimax 30). Jsou tedy o něco dražší. Levnější desky (například označené jako topsil) jsou prezentovány deklarovanou hodnotu tepelné vodivosti λ 0,033 W/m.K. U dalších výrobců lze dohledat hodnoty do 0,035 W/m.K. V těchto parametrech i celková tloušťka tepelné izolace 20 cm postačí na doporučení normy.
V případě dostatečné tuhosti desek a nepříliš velkému zatížení podlahy lze skladbu realizovat i bez roštu s tím, že pochozí prkna jsou osazena na roznášecí rošt z plochých latí na deskách z vaty.
Uvádíte, že střecha má prkenný záklop a na něm položenou pojistnou fólii, tedy nemusí být úplně dokonale provětraná. Doporučuji tedy kontrolovat vlhkost na půdě během zimy a podle potřeby ji přiměřeně odvětrat.
Ještě na okraj: Z pohledu požární bezpečnosti se půdy bytových domů obvykle zařazují jako nevyužitý prostor bez požárního rizika, což úplně nesouzní se skladováním věcí. Dále požární posouzení bytového domu stanovuje požadavek na požární odolnost stropní konstrukce nad posledním podlažím, takže při návrhu skladby by se správně měla zohlednit i tato skutečnost. To by věděl požární specialista.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk