Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.20 / dotaz č. 115659
Dobrý den,před rokem jsem položil dotaz,k zateplení stropů na starším rodinném domkuhttp://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/103221.Jelikož vnitřní zateplení stropů nebylo moc doporučené a zateplení ze strany půdy jsem rozmýšlel kvůli možnému výskytu kuny,tak jsem doposud zateplení neudělal.Asi před měsícem jsem si zavolal zastupce firmy CIUR a.s.na foukané izolace.Byla mě nabídnuta celuózová foukaná izolace CLIMATIZER PLUS.Podle zástupce i katalogu na internetu se jeví tato izolace dobře a bylo mě sděleno,že odolává i nastěhování hlodavců oproti jiným typům zateplení.Chci se zeptat na váš názor ,popřípadě zkušenosti s tímto typem zateplení.Na staré části domku,by byla izolace nafoukaná mezi trámový strop-od místnosti-deska,výška trámu cca 20cm-deska na půdě a na ni cca 8cm hliněný záklop.
Na zbylé části domku(po přístavbě)by byla izolace volně nafoukaná strop půdy do výšky cca 20cm.Zde není jiná možnost,jelikož nad tímto stropem je nízká svažující se střecha a šlo by zde jen tu izolaci nafoukat.Tento strop má složení hurtna ,polystyren 5cm a na něm beto.potěr.
Bylo by vhodné toto řešení zateplení,za použití víše popsaného materiálu?Musely by být pod tímto materiálem i parozábrany,půda není nijak utěsněná,,dýchá".
Dobrý den, co se týká první části dotazu možného výskytu kuny, tak na to neumím odpovědět. Riziko výskytu kuny je dáno asi místními poměry, kde si hledá úkryt. Zabránit se tomu dá jedině znepřístupnit možnost vniknutí do těchto prostorů. Netuším ani jakým způsobem odradí celulózová foukaná izolace hlodavce či lasicovité šelmy oproti kamenné či skelné vatě vatě, snad nějaká odpuzující impregnace, ale ta nemusí mít trvalý účinek. Nechci se zde pouštět do nepodložených úvah, jestli se jedná o fungující či marketingovou záležitost, nevím.
Pokud se týká zateplení foukanou izolací do prostoru mezi trámy stropu, nejsem si jist jestli tloušťka 200 mm foukané izolace bude dostačující pro splnění doporučeně normové hodnoty součinitele prostupu tepla, což je většinou nutné v případě větší nebo jiné než větší změny dokončené budovy, (zákon 406/200 Sb). Součinitel prostupu tepla snižují opakující se tepelné mosty v podobě stropních trámů a záleží tedy i na jejich tloušťce a osové vzdálenosti, a rovněž je nutné konstrukci posoudit z hlediska difúze vodní páry konstrukcí.
U hurdiskového stropu tak jak popisujete by 200 mm volně foukané izolace mělo stačit, parozábrana pod tímto materiálem nebude nutná, spíše zabránit nafoukání případných srážek vhodnou difuzní folií (ne parozábranou) v případě že střecha je skládaná a není opatřena pojistnou difúzní vrstvou.
S pozdravem, Švadleňák
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk