Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.20 / dotaz č. 115818
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na podmínky čerpání dotace z programu Nová zelená úsporám. Jedná se o rodinný dům ze 70.let, který je v osobním vlastnictví a využívaný k trvalému obývaní (dvougenerační dům - sklep,2. obývaná patra, neobývaná půda). Máme objednaná okna na celý dům v provedení trojsklo Ug = 0,5 W.m-2.K-1 a rámem Uf = 0,95 W.m-2.K-1 a nové vchodové dveře. Pokud bychom udělali i nějaká další energetická opatření (např. zateplení půdy) bylo by možné na daná okna získat dotace, i když nemáme domluvené ošetření připojovací spáry? Případně jsou nějaké další podmínky, které musí okna splňovat abychom na ně mohli získat dotaci? Jedním prodejcem nám bylo sděleno, že na faktuře nesmí být u žádné položky, že je pro zákazníka zdarma, tedy se za dané zboží musí v případě pořízení na dotaci zaplatit. Případné slevy, které prodejci standartně dávají mohou být uplatněny i v případě čerpání dotací?
Dobrý den,
pokud vyměníte na celém domě okna a k tomu ještě provedete nějaké další opatření jako např. zateplení půdy, tak byste již měla splnit základní kritérium pro přiznání dotace z programu NZU, a tím je úspora nákladů na vytápění minimálně o 20%. Dotační částka by se pak počítala jako násobek plochy oken přiléhajících k vytápěnému prostoru a jednotkové částky 2.100 Kč/m2. Celková dotace pak nesmí být větší než 50% z částky uvedené na faktuře za materiál a zabudování od oknařské firmy. Dotaci (pravděpodobně 500 Kč/m2) lze získat i na to další opatření.

Základní podmínky lze vyčíst zde: https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zatepleni/

Okna musí splňovat již jen dostatečný součinitel prostupu tepla a ten dle vašich parametrů určitě splňují. Slevy na faktuře jsou nepodstatné, důležitá je ta celková částka.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk