Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.20 / dotaz č. 116030
Dobry den,
mam dotaz ohledne rozpoctu plynu v bytovem dome.
Mame jeden kotel a jeden merak na cely dum. Celkem 6 bytu, 3x 1+1 cca 40m2 a 3x 2+1 cca 60 m2. Plyn dum vytapi a i ohriva teplou vodu. Kazdy byt ma svuj merak na teplou a studenou vodu.
Spotrebu plynu rozpocitavam podle poctu mistnosti. Byt 1+1 zabira 13,33% z celeho domu a byt 2+1 20%.
Vezmu uctovanou spotrebu za dane obdobi a cenu. Spotrebu a cenu vydelim a dostanu cenu za m3 tu pak vynasobim procentem k danemu bytu, 1+1 13,33% a 2+1 20%. Pocitam to spravne?
Ted se mi vsak ozyvaji najemnici, ze se jim to nelibi... ve dvou hornich bytech jsou nizsi stropy nez v prvnim a druhem patre.
Diky za radu.
Rozdělení nákladů na dodávku tepelné energie v případě, že z jednoho odběrného místa je zásobováno více odběratelů bez vlastního měření se řídí vyhláškou 405/2015 Sb. Náklady na vytápění se pak podle §3, odst. 2a) a 3c) rozdělí podle „započitatelné podlahové plochy“ jednotlivých odběratelů. Způsob stanovení této plochy je dán vyhláškou 269/2015 Sb. v příloze č.1. Při stanovení této plochy je třeba respektovat různé koeficienty podle typu místnosti, vytápěcí teploty, umístění otopných těles, výšku místnosti (dle poměru objemů) apod. Předem je ale nutné stanovit spotřebu tepla na ohřev teplé vody, kterou rozúčtujete podle bytových vodoměrů. Na vytápění pak rozdělujete pouze zbývající teplo – nebo spotřebovaný plyn. Nejlépe by bylo obrátit se na nějakou společnost, která provádí rozúčtování tepla, která vám zpracuje systém rozdělování, kterým se pak můžete řídit.
Ing. Václav Rybář
Odpovídá:  Ing. Václav Rybář - EKIS Ústí nad Labem K Faktor tisk