Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.20 / dotaz č. 116074
dobrý deň, 

chcel by som sa u Vás informovať o riešení problému v súvislosti so zateplením bytového domu. 
Bývam na prízemí v bytovke, kde nedošlo k zatepleniu stropov pivničných priestorov a nie je predpoklad, že by sa v budúcnosti mali zatepľovať stropy pivníc. 

Uvažujem nad zateplením podlahy zo strany bytu položením tvrdeného polystyrénu ( styroduru ) o hrúbke 20 mm a položiť vinylovú podlahu. 

Chcel by som sa spýtať, dokázalo by takéto riešenie dostatočne eliminovať tepelné straty v byte ?  Resp. stačil by styrodur o hrúbke 10 mm , alebo ani 20 mm hrúbka nebude postačovať. 

Pri meraní termovíznou kamerou mali stropy pivníc teplotu 13 °C , teplota v pivničných priestoroch v 1 m výške je 8°C , podlaha v byte má 17°C a v byte je 20°C.  Materiál je klasický panel o hrúbke cca 25 cm. 

ďakujem 

Dobrý den,

stávající skladba podlahy k suterénu, podle toho jak uvádíte, bude mít součinitel prostupu tepla U = cca 1,7 W/(m2.K). Když zateplíte styrodurem tl. 10 mm, tak souč. prostupu tepla snížíte na U = cca 1,0 W/(m2.K), tj. zlepšíte konstrukci cca o 70 %. Nicméně stále jste daleko od hodnot dle normy ČSN 73 0540, kde požadovaná hodnota UN = 0,6 W/(m2.K), a doporučená hodnota Urec = 0,400 W/(m2.K). Když zateplíte tl. 20 mm, tak budete na hodnotě U = 0,77 W/(m2.K). Pokud byste použil materiál PIR (souč. tep. vodivosti 0,022), tl. 20 mm, tak byste byl na hodnotě U = 0,65 W/(m2.K). Při tloušťce PIRu 30 mm byste byl na hodnotě U = 0,5 W/(m2.K). Tj. jak zde uvádím, každá ze zmíněných tepelných izolací bude z pohledu tepelných ztrát výrazné zlepšení, úspora nákladů na provoz, vyšší povrchová teplota podlahy. Když vynásobíte souč. prostupu tepla plochou konstrukce a rozdílem teplot uvnitř a v suterénu (bral bych průměrné teploty za otopné období), tak dostanete hodnotu (ve wattech), kolik Vám podlahou utíká tepla, a snadno si pak můžete vyčíslit zlepšení při daném zateplení.

Tak snad takto postačí.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk