Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.20 / dotaz č. 116300
jaký je prosím odborný a přitom právní výklad formulace " větší změna dokončené budovy" v paragrafu 7a) podbodu 10 u zákona 406/2000- celé znění : Průkaz se neopatřuje při prodeji či pronájmu budovy či ucelené části , pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před rokem 1947.

Jde o to, že někteří energetičtí specialisté, mající oprávnění vystavit EPNB, mě při popisu stavu bytového domu z roku 1924 a všeho,co na něm bylo opraveno, říkají - povinnost nemáte- i když pronajímáte, pokud se dle znění paragrafu dohodnete. Jiní zase, ne, pokud pronajímáte průkaz musíte mít vždy.
Takže prosím, kde je pravda a jaký je tedy výklad výše zmíněného sousloví" větší změna dokončené stavby"
Děkuji,
Dobrý den,
definice termínu Větší změna dokončené budovy je uvedena v § 2, odst. 1, písm. s), v uvedeném zákoně 406/2000 Sb. v aktuálním znění (účinnost od 25.1.2020).
Citace ze zákona: Pro účely tohoto zákona se rozumí: větší změnou dokončené budovy změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy.

Pokud tedy na domě neproběhlo zateplení (fasáda, střecha, podlaha) či výměna otvorových výplní, přičemž rozsah úprav by byl na více než 25 % celkové plochy obálky budovy, nejedná se o větší změnu dokončené budovy.

V tom případě můžete aplikovat uvedený bod § 7a, odst. 10 a průkaz energetické náročnosti budovy při prodeji a pronájmu není nutné opatřovat, pokud se písemně dohodnete s druhou stranou.