Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.20 / dotaz č. 116343
Dobrý den vážení,
Měl bych dotaz ohledně smysluplnosti částečného zateplení jak je popsáno níže.
PRO VYSVĚTLENOU: Vlastním starší RD s obvodovým zdivem 450mm PPC. Momentálně po etapách měním v domě dveře a okna, Udveře = 1,1 W/m2K a Uokna = 0,71 W/m2K. Z finančních důvodů však teď nemohu zateplit fasádu RD.
Musím příznat že také tak trochu spoléhám že v rozumné době spadnou ceny nových tepelně izolačních materiálu zejména na bázi aero-gelu, např.
https://plastics-rubber.basf.com/global/en/performance_polymers/products/slentite.html
https://www.izolace-aerogel.cz/spaceloft.html
https://www.hasit.cz/media/importer_assets/149648.pdf

Jako mezifázi uvažuji o zateplení ostění kolem oken a dveří, spolu s montáží šambrán kolem oken a dveří klasickým systémem ETICS např. z XPS.
DOTAZ: Má to smysl ? Pokud ano, za jakých podmínek ? Hrozí v tomto kontrétním případě hromadění kondenzace pod XPS nebo v interieru ?
Dobrý den,
rekonstrukce domu (změna dokončené stavby) takto krok po kroku je určitě možná a nemusí to být problém. Zásadní věcí, na kterou se často zapomíná, je pak projekt. Projekt by měl navrhnout jednak celkovou podobu po všech úpravách ale také jednotlivé kroky a jejich správnou návaznost aby dávaly smysl.
Výměna oken a dveří a následné zateplení ostění a nadpraží určitě smysl dává. Je potřeba si dát pozor hned na několik věcí. Jednak na správné osazení okna, jeho vzduchotěsné napojení na připravený podklad (tím zabráníme aby teplý a vlhky vzduch z interiéru pronikal ven, nebo do konstrukce, kde by mohl kondenzovat. Dále je to volba vhodné izolace (může být EPS i XPS i další) a vhodné tloušťky tak, aby nedocházelo k promrzání v místě styku okna a zdiva. Tento detail by měl ideálně navrhnout projektant.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk