Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.20 / dotaz č. 116384
Dobrý den,
při rekonstrukci RD z roku 1905 bylo provedeno vložkování stávajícího komínu flexibilní nerezovou komínovou vložkou o průměru 150 mm, vzhledem k tomu , že svislá část původního komínu byla původně vedena od cca 1/2 výšky kde komín přechází do stěny šikmým kanálem do místa kde již nebude používán, byla od tohoto místa nová vložka uložena do vybourané drážky ve stěně ve svislém směru do sklepa kde jsou ninstalována nová vymetací dvířka. Odbočka pro napojení krbových kamen byla realizována vodorovnou drážkou cca 2m ve stěně vedle zazděného poškozeného kanálu (původně byly ve stěně vyzděné kanály do jednotlivých místností) kde byla uložena také flexibilní vložka. Dle pokynů dodavatele (kominické firmy) by se měla instalovaná flexibilní vložka ve steně natvrdo zazdít. Je zazdění bez nějaké dilatace (např izolační vlnou ) správné? Případně jak by se to mělo správně udělat.
Děkuji
Vámi popsané řešení nelze v obecné rovině doporučit.
Žádnou část spalinové cesty nelze řešit „vybouráním drážky“ a osazením flexibilní vložky, a to především z důvodu požární bezpečnosti.
Rovněž minimálně ze stejného důvodu není vhodné vložku zazdívat, naopak dle ČSN 73 4201 by měla být izolována (např. minerální vatou).
Doporučujeme konzultovat s místním revizním technikem spalinových cest a zvolit řešení, na které tento technik následně vystaví revizní zprávu s výsledkem „vyhovuje“. Bez revizní zprávy nelze spalinovou cestu provozovat.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk