Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.3.20 / dotaz č. 116395
Přeji dobrý den,

Dotaz: c1: mohu Vás poprosit o informaci (ted je Brezen 2020), od kdy bude platit uz zase dalsi zvyseni koeficienu/parametru novelizovane vyhláškou č. 78 Sb.??
V lednu 2020 jsem videl na strankach Asociace Energetickych poradcu mluvit o termínu od 30.6/1.7.2020 ?? Mohu poprosit o vyjasneni situace, jak jsou a jak budou koeficieny (a v jakych terminech) dale postupne zvysovany (prosim o upresneni casoveho obdobi 2020 az 2022)??

Dotaz c:2: Mohu poprosit o zjedodusene zhodnoceni, co presne tato vyhlaska zprisni (S konkrétním ohledem pro stavebniky/investory kteri planuji rekonstrukci (a tedy nemohou budovu jiz dodatecne natocit ke slunicku, a v mem pripade nemohou instalovat ani elektro ani termo panely a nemohou instalovat Tepelne cerpadlo, nemohou plyn a nemohou peletky.) Ptam se na rekonstukce proto, ze zase jiny statni urad je nazoru ze pri vice nez 25procentni rekonstrukci musi rekonstrukce pry splnit pozadavky stejne jako na novou buddovu.

Dekuji predem
Dobrý den,

V současné době je novela vyhlášky č.78/2013 Sb. v legislativním procesu. Před zavedením opatření proti šíření koronavirové nákazy byl předpoklad vydání znění vyhlášky v průběhu dubna 2020 a nabití účinnosti v září 2020. Tyto termíny však nelze s konečnou platností potvrdit, berte je prosím jako orientační.
Změny vyhlášky by neměli mít zásadní dopad do hodnocení, spíše toto hodnocení sjednotit. V zásadě se jedná o úpravu parametrů referenční budovy (část se zpřísní, část zmírní), změnu faktorů primární energie z neobnovitelných zdrojů, stanovení jednotné závazné metodiky hodnocení energetické náročnosti budovy (souvisí např. s ČSN 730331-1), změnu protokolu PENB a jeho grafické části, apod.
Vámi zmiňovaná oblast renovací je navržené tak, že v případě změny energeticky vztažné plochy o více než 2,5 násobek plochy původní, se budova hodnotí dle požadavky na výstavbu nových budov a v případě změny energeticky vztažné plochy o méně než 2,5 násobek se postupuje podle příslušných požadavků na větší změnu dokončené budovy nebo jinou než větší změnu dokončené budovy. Současné požadavky na přístavby a nástavby budou předchozí úpravou nahrazeny.
Principy hodnocení pro změny dokončených budov zůstávají zachované, stejně jako požadavky. Mění se pouze parametry referenční budovy. Opatření k dosažení plnění požadavky u změn dokončených budov tak budou stejná, mohou se v některých případech lišit jen mírou aplikace. V případě větší změny dokončené budovy budete moci, stejně jako nyní, splnit požadavky třemi způsoby (viz §6 odst. 2), tedy i způsobem nevyžadujícím komplexní renovaci budovy (viz §6 odst. 2 písm. c).

Přeji krásný den a především pevné zdraví.
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Legislativa
tisk