Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.20 / dotaz č. 116558
Dobrý den,
mám dotaz ohledně "větracích" komínů či šachet na historických stavbách. Je nějaký předpis či norma, jak se vypořádat s jejich opravami a především, jak je řešena bezpečnost na střeše. U klasických komínů řešíme přístup pro jejich údržbu, ale jak je to s větracími šachtami, je to stejné? Na stavbě máme tak cca 30 větracích komínů, které musíme kvůli střeše opravit a řeším tak bezpečnost na střeše. Děkuji za odpověď
Na větrací šachty se nevztahují předpisy pro komíny, tedy není nutno řešit přístup po střeše dle ČSN 73 4201.

BOZP:

Povinnosti zaměstnavatele pro ochranu zaměstnanců pracujících ve výšce určuje zejména Nařízení vlády č. 362/2005 Sb. a Zákoník práce v § 103, odst. 2 a 3 a v § 3 odst. 4.

Zaměstnavatel je povinen svým zaměstnancům zajistit ochranné prostředky proti pádu z výšky. Způsob zajištění takových prostředků vyplývá z analýzy rizik na pracovišti. Způsoby použití vhodných OOPP a způsoby jištění se určí v pracovním postupu pro konkrétní situaci.

K jakékoliv práci ve výškách se váže i povinnost zdravotních prohlídek ohledně způsobilosti práce ve výškách podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 79/2013 Sb.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk